Mogućnost produženja članarine u PD Grafičar

Dragi Grafičarci i Grafičarke,

kako se održavaju predavanja planinarske škole, ponovno imamo mogućnost produženja članarine.

Svi koji žele produžiti članarinu mogu izvršiti uplatu na račun Društva (IBAN: HR33 2360 0001 1015 0199 7), a zatim doći u prostorije Brešćenskoga 4 prije početka predavanja, ISKLJUČIVO od 19h do 19:30h, podignuti markice.

VI. Opća planinarska škola 2021. - podsjetnik

Drage planinarke i planinari, obavještavamo vas da je: OPĆA PLANINASKA ŠKOLA 2021. POPUNJENA!

VI. Opća planinarska škola Planinarskog društva Grafičar iz Zagreba održava se od 29. travnja do 27. lipnja 2021. godine.

Planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela (osam predavanja i osam izleta/vježbi). Pruža osnovno znanje za sigurno i ugodno planinarenje te je usklađena s “Pravilnikom o općoj planinarskoj školi u HPS-u”. Polaznici zaključuju školu polaganjem ispita, nakon čega dobivaju odgovarajuću diplomu HPS-a. Završetkom osnovne planinarske škole steći ćete osnovna znanja za sigurno kretanje u planinama a otvarate si mogućnosti daljnjeg školovanja u HPS-u.

Školarina iznosi 300,00 kuna u što su uključena potrebna sredstva za rad koja vam ostaju u vlasništvo nakon škole: Planinarski udžbenik, autora Alana Čaplara i planinarska zamka (uže) dužine 6 m.

Školarinom se financiraju materijalni troškovi teorijskog i praktičkog izvođenja nastave. Troškovi prijevoza nisu uključeni u školarinu.

Molimo prijevoz za izlete platiti na žiro-račun PD Grafičara: IBAN: HR33 2360 0001 1015 0199 7 svrha plaćanja „za izlet npr. OKIĆ“ ili eventualno prije početka predavanja.

Prekine li polaznik školovanje, PD Grafičar nije obavezan vratiti školarinu.

Predavanja će se održavati četvrtkom u prostorijama društva, na adresi Brešćenskoga 4, od 19:30 (dva školska sata).

Praktični dio nastave održavat će se nedjeljom na terenu – izletima/vježbama organiziranima za školu u suradnji s ostalim članovima društva.

Školu vode licencirani i iskustveni vodiči PD Grafičara i HPS-a.

Planinarska škola se sastoji od 8 predavanja četvrtkom i 8 izleta/vježbi na terenu.

Uvjet za izlazak na ispit je odslušanih minimum 6 predavanja i odrađenih minimum 6 izleta/vježbi.

Osnovna oprema za planinarsku školu su gojzerice i ruksak.

Ostala oprema upotpunjuje se postupno stjecanjem planinarskog iskustva.

Instruktori škole i iskusniji planinari savjetima će pomoći pri nabavi ostale opreme.

Upisom u školu svaki polaznik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sudjelovanje u radu škole, da izletima pristupa na vlastitu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati programa izleta, odluka i uputa vodiča. Radi epidemioloških uvjeta, škola može primiti maksimalno 25 polaznika. Svim polaznicima želimo uspjeh u savladavanju planinarskih vještina, što će vam omogućiti puno lijepih doživljaja u prirodi.

SVI SUDIONICI PL. ŠKOLE DUŽNI SU SE PRIDRŽAVATI NAPUTAKA I EPIDEMIOLOŠKIH PREPORUKA HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO KOJE PROPISUJU OSIGURANJE OPĆIH I POSEBNIH HIGIJENSKIH I SIGURNOSNIH UVJETA U SVEZI COVID-19; DOSTUPNE SU NA POVEZNICI https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/ koronavirus-najnovije-preporuke/

Voditelj opće planinarske škole: Damir Gross, Mob.091 575 2842

 

PLAN VJEŽBI I IZLETA PLANINARSKE ŠKOLE / NEDJELJA:

- SVIBANJ:

02. SAMOBORSKO GORJE-RUDE-OŠTRC-PLEŠIVICA

09. SAMOBORSKO GORJE-VJEŽBA KORIŠTENJA TEH. OPREME-OKIĆ

15. SUBOTA - ŽUMBERAK-VJEŽBA PRVE POMOĆI-HGSS

23. MEDVEDNICA-VJEŽBA ORIJENTACIJE

30. VELEBIT SREDNJI – LJUBIČKO BRDO I METLA

 

- LIPANJ:

06. PSUNJ

13. KOLOVRATSKE STIJENE –ZELENO PLAVI PUT

20. SAMARSKE STIJENE I BIJELE STIJENE

27. MEDVEDNICA - NA GRAFIČARU - PODJELA DIPLOMA

Obavijest o smrti - Kaća Ivančić

Htjela bih sa vama podijeliti tužnu vijest.

Posebno sa onima, koji su poznavali Kaću Ivančić. Izrazito samozatajnu i skromnu, sa obiljem pozitivne energije. Nažalost, umrla je, nakon dvomjesečne borbe sa koronom.

Cijeloj njezinoj obitelji u ime planinara PD Grafičar, svoje i u ime onih koji su je poznavali i voljeli izražavam iskrenu sućut,

Neda Brkić

 

 

07.03.2021. Susedgrad-Kameni svati-Glavica

Izlet pruža osjećaj šuma rijeke Save na Medvednici i pogled sa najboljeg vidikovca uz ostale čari ranoga proljeća. Podno ostataka zidina grada Susedgrada iz 14 st kod velike klupe vidimo rijeku Savu i čujemo njen šum. Ostavljamo gradinu sa pričama o Franji Tahiju i Seljačkoj buni 1573 godine. Zapadnim obroncima nakon 3 sata stižemo na najljepši vidikovac na Medvednici-Kamenite svate(482 m/nm). Nakon odmora ispred kućice prelazimo do Glavice gdje se opet možemo okrijepiti te spustiti kraj Veternice do autobusa.

Program izleta: U 07:35 sati autobus ZET-a broj 122 za Podsused centar kreće s Černomerca-doći u 07:15 sati-kafić Vanila.

Grupa A Susedgrad-Kameniti svati-Glavica-Dubravica (cca 5 sati hoda) vodič Lukač i Grupa B Susedgrad-Kameniti svati-Jablanovec (cca 4 sata hoda) vodič Gross.

Zahtjevnost izleta: T-1 (tehnički lagano), K-1

Prijevoz: javni, autobus ZET-a Prehrana: iz ruksaka kuća Kameniti svati(piće) ili na domu Glavica-hrana i piće za van.

Oprema: štapove i odjeću prema vremenskim uvjetima-temperatura +-3-sunčano.

Karta: Medvednica br. 1 SMAND ili Medvednica-karta HGSS-a, obje mjerilo 1:25000

Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2021. godinu

Informacije i prijave: Vodiči: Damir Gross, mob: 091/575 2842 i Boris Lukač, mob. 098 384 422

SVOJE SMEĆE I OTPAD PONESIMO U DOLINU I ODLOŽIMO PRAVILNO SVI SUDIONICI IZLETA DUŽNI SU SE PRIDRŽAVATI NAPUTAKA I EPIDEMIOLOŠKIH PREPORUKA HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO KOJE PROPISUJU OSIGURANJE OPĆIH I POSEBNIH HIGIJENSKIH I SIGURNOSNIH UVJETA U SVEZI COVID-19, A DOSTUPNE SU NA POVEZNICI https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič izleta zadržava pravo izmjena i dopuna u programu prema uvjetima na terenu.

 

VAŽNA NAPOMENA:

Linije 122 (Črnomerec - Podsused centar) i 123 (Črnomerec - Podsusedsko Dolje) koristit će privremeno početno stajalište u Ilici (kod benzinske postaje INA) u smjeru zapada.

Za PD Grafičar, Damir Gross

Otvaranje doma PD Grafičar na Malom Sljemenu

Dragi Grafičarci i Grafičarke,

 

obavještavamo Vas da naš planinarski dom Grafičar na Malom Sljemenu nakon ublažavanja epidemioloških mjera radi uobičajeno svakim radnim danom, osim ponedjeljka, od 9-21h, te vikendom od 8-21h.

Molimo sve planinare da se i dalje pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

 

10.03.2021. IZLOŽBA: Bojan Šumonja, Marko Jakše i Pierre Tol: ACQU AALTA

Dođi u 5 do 5 !
s Borislavom Benažićem kroz galerije Zagreba

 

Multimedijalna izložba umjetničke grupe One Dollar Bill “Acqua Alta” otvorena je u galeriji Laube od 20. veljače do 11. ožujka.

Predstavljeni su fantastični zajednički i pojedinačni slikarski radovi Bojana Šumonje i Marka Jakše, te zvučna instalacija Pierrea Tola. Ideja o zajedničkom radu trojice etabliranih umjetnika Šumonje (HR), Jakše (SLO) i Tola (NL) nastala je tijekom šetnje šumom u Mohorju 2016. godine. Oformljen je kolektiv „One Dollar Bill“ u kojem slikari Šumonja i Jakše dijele slikarska platna i zajednički stvaraju radove, a Tol nadopunjuje njihova djela site-specific zvučnom instalacijom.

Srijeda, 10. ožujka 2021. u 17:30 sati, LAUBA - Prilaz Baruna Filipovića 23 a (ispred ulaza u prostor)

Ulaznice za grupu uz stručno vodstvo je 10 kuna

Produživanje članstva/učlanjivanje novih članova u PD Grafičar

Drage Grafičarke i Grafičarci,

Zahvaljujući ljubaznosti prijateljskog društva HPD Kapela u njihovim prostorima u Maksimirskoj 51A/1, moći ćete produžiti članstvo 4. i 11. veljače od 18 do 20 sati.

Humanitarna akcija za stradale u potresu na Banovini

Drage Grafičarke i Grafičarci,

Na inicijativu naše Tanje Čulig, kao članice PD Grafičara, pokrećemo humanitarnu akciju pomoći za stradale u razornom potresu na Banovini. Budući da je stanje na selima najdramatičnije, kontaktirali smo ured Crvenog križa Glina.

Najviše im trebaju: radne čizme, radne rukavice, plastične čaše, deterđenti za pranje rublja, lampe i naglavne lampe, jakne i stručna radna snaga.

Ako možete donirati nešto od navedenog, Tanja Čulig, Ivan Gašparić Ovčar i Jurica Zlatić vas očekuju sutra, u nedjelju, 03.01.2021. od 10 do 12 sati te od 15-17 sati na parkiralištu iza Cibone. Preuzet će donacije i u dogovoru s Crvenim križem Glina kreću kombijem u ponedjeljak put Gline.

Dio potrebnog ćemo kupiti u Pevecu od novčanih donacija koje možete uplatiti na račun Grafičara, IBAN: HR3323600001101501997. Prilikom uplate svakako treba navesti svrhu uplate: DONACIJA.  Svaki i najmanji prilog je dobrodošao.

Unaprijed se srdačno zahvaljujemo na donacijama!

NAPOMENA: Ovo je isključivo za članove PD Grafičara, tako da Vas molimo da ne dijelite objavu izvan kruga Društva.

Čestit Božić i sretna nova 2021.!

 

 Dragi Grafičarci i Grafičarke,

želimo Vam čestitt Božić te sretnu i zdravu novu 2021. godinu!

 

Zatvaranje doma PD Grafičar na Sljemenu

Dragi planinari,

obavještavamo Vas da se dom PD Grafičar na Sljemenu zatvara do 21. prosinca.

Ako se do tada broj zaraženih spusti, dio mjera će se ukinuti te postoji mogućnost da se dom nakon tog datuma otvori.

U protivnom, mjere će i dalje ostati na snazi.

Kratki izvještaj s redovne skupštine PD Grafičara

Dana 19. studenog 2020. godine, u velikoj dvorani Doma Sindikata grafičkih radnika, Brešćenskoga 4 u Zagrebu, s početkom u 18 sati, održana je redovna izborna Skupština Planinarskog društva Grafičar.

U Upravni odbor Društva izabrani su: Boris Lukač, predsjednik Društva; Nikolina Pavlečić Kučinić, tajnica Društva; Đurđa Biondić, Anto Dujlović, Mirjana Galeković, Damir Gross, Tamara Karolyi, Biljana Radanović, Sanja Trgovac, Dominik Vadlja i Melita Vadlja.

U Nadzorni odbor Društva izabrani su: Vesna Flego, Damir Plešnik i Branko Vuković.

Uz strogo pridržavanje mjera za suzbijanje epidemije COVID-19, Skupština je uspješno okončala rad u nepunih sat vremena.

Na skup nisu pozivani gosti, a nije održan ni tradicionalni domjenak.

I ovom prigodom se zahvaljujemo članovima Društva koji su svojim prisustvom doprinijeli radu Skupštine.

 

Produživanje članstva u PD Grafičar uplatom na račun

Dragi svi,

Svim članovima Društva koji nisu bili u mogućnosti produžiti članstvo, omogućujemo da to učine uplatom na račun Društva (IBAN: HR33 2360 0001 1015 0199 7) najkasnije do 15.11.2020.

Markice za tekuću godinu ćemo dati kad nam se ukaže prva prilika.

Dokaz o uplati šaljite na e-mail: melita.varga7@gmail.com

 

 

POZIV NA REDOVNU SKUPŠTINU PLANINARSKOG DRUŠTVA GRAFIČAR

Na temelju odredbi članka 19. Statuta Planinarskog društva Grafičar (u daljnjem tekstu: Društvo), predsjednik Društva saziva Skupštinu Društva (izbornu) koja će se održati:

 

19. studenog 2020. godine s početkom u 18 sati

u velikoj dvorani Doma Sindikata grafičkih radnika, Brešćenskoga 4 u Zagrebu

 

sa sljedećim Dnevnim redom:

1. Otvaranje Skupštine

2. Izbor radnih tijela - Radno predsjedništvo, zapisničar/ka, 2 ovjerovitelja/ice te Verifikacijska komisija

3. Verifikacija prisutnih članova te potvrda poštivanja epidemioloških mjera (Covid-19)

4. Izvješće o radu Društva u 2020. godini/Rasprava

5. Financijsko izvješće za 2020. godinu/Rasprava

6. Izvješće Gospodarske komisije za 2020. godinu/Rasprava

7. Izvješće Izletničke komisije za 2020. godinu/Rasprava

8. Izvješće Promidžbene komisije za 2020. godinu/Rasprava

9. Izvješće Nadzornog odbora za 2020. godinu/Rasprava

10. Izvješće Suda časti za 2020. godinu/Rasprava

11. Razrješnica dosadašnjem predsjedniku Društva Borisu Lukač

12. Izbor novog predsjednika/ce Društva (predstavljanje kandidata)

13. Razrješnica dosadašnjoj tajnici Društva Nikolini Pavlečić Kučinić

14. Izbor novog tajnika/ce Društva (predstavljanje kandidata)

15. Razrješnica dosadašnjim članovima Upravnog odbora/Rasprava

16. Izbor članova Upravnog odbora/Rasprava

17. Potvrda konačnog sastava Upravnog odbora

18. Razrješnica dosadašnjim članovima Nadzornog odbora/Rasprava

19. Izbor članova Nadzornog odbora/Rasprava

20. Potvrda konačnog sastava Nadzornog odbora

21. Razrješnica dosadašnjim članovima Suda časti/Rasprava

22. Izbor članova Suda časti/Rasprava

23. Potvrda konačnog sastava Suda časti

24. Razrješnica dosadašnjim članovima Arbitražnog vijeća/Rasprava

25. Izbor članova Arbitražnog vijeća /Rasprava

26. Potvrda konačnog sastava Arbitražnog vijeća

27. Razno

 

PRIJAVE ZA PREDSJEDNIKA/CU I TAJNIKA/CU DRUŠTVA:

Prijave kandidata za predsjednika/cu i tajnika/cu Društva (točka 12. i 14. Dnevnog reda Skupštine) zaprimaju se ISKLJUČIVO u pisanom obliku. Valjane su prijave koje sadrže tražene priloge, te koje poštom ili dostavom pristignu u sjedište Društva (Brešćenskoga 4, 10000 Zagreb) najkasnije do 15.11.2020. godine do 20:00 sati. Potrebni dokumenti za prijavu su: životopis, motivacijsko pismo te uvjerenje o nekažnjavanju, ne starije od mjesec dana.

 

PRIJAVE ZA ČLANSTVO U OSTALA TIJELA DRUŠTVA (UPRAVNI ODBOR, NADZORNI ODBOR I SUD ČASTI :

Prijave za članstvo u ostala tijela Društva zaprimaju se putem elektroničke pošte na adresu: pdgraficar.hr@gmail.com uz priloženo motivacijsko pismo. Prijave slati najkasnije do 15.11.2020. godine do 20:00 sati.

 

POSEBNA NAPOMENA – COVID-19:

Uslijed epidemioloških mjera zbog pandemije virusa Covid-19, OBAVEZNO je nošenje maski te pridržavanje propisane distance.

 

VAŽNE NAPOMENE:

Molimo sve članove da dođu na Skupštinu od 17:30 do najkasnije 18:00 sati radi provjere članstva i prebrojavanja prisutnih članova te provjere pridržavanja epidemioloških mjera. Najkasnije u 18:15 sati vrata velike dvorane se zatvaraju. Nakon navedenog termina moći ćete nazočiti radu Skupštine, ali glasanje nije moguće. Također se neće dozvoliti prisustvo članu koji se neće pridržavati epidemioloških mjera. Glasanje je javno.

 

Pojašnjenje:

Da bi odluke Skupštine bile valjane, potrebno je u svakom trenutku glasanja znati TOČAN broj nazočnih i iz tog razloga se u 18:15 sati zatvaraju vrata i radi konačno prebrojavanje.

Molimo Vas da se sjednici Skupštine svakako odazovete te aktivno sudjelujete u njezinom radu. Pravo sudjelovanja u radu Skupštine imaju svi poslovno sposobni članovi Društva čije članstvo u Društvu traje najmanje jednu godinu do dana održavanja Skupštine. (članak 18. statuta Društva) Na dan održavanja Skupštine NEĆE biti moguće produljiti članstvo.

 

MOGUĆNOST ODGODE SKUPŠTINE:

U slučaju da Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donese mjere koje zabranjuju održavanje Skupštine ili nadležna služba civilne zaštite ne izda suglasnost za održavanje skupa, Skupština će se odgoditi do vremena kada će se steći uvjeti za njeno održavanje.

 

U Zagrebu, 30.10.2020. godine,

Boris Lukač, predsjednik Planinarskog društva Grafičar

Produživanje članstva u PD Grafičaru

Dragi svi,

javljamo Vam da svoje članstvo u PD Grafičaru možete produžiti ovu subotu, 10.10.2020., na našem Domu na Sljemenu, od 10-14 sati.

Prislijeni smo posezati za alternativnim opcijama, s obzirom da je zgrada u Brešćenskoga 4, gdje smo održavali sastanke Društva, u iznimno lošem stanju nakon potresa.

Hvala svima na razumijevanju!

Mini radne akcije na Planirskom domu Grafičar

Od 13. svibnja kad je Pročelnica Gospodarske komisije, Vesna Flego, uputila 1. poziv Grafičarkama i Grafičarcima za organiziranje malih radnih grupa za radove na Planinarskom domu Grafičar pa sve do danas, na Malom se Sljemenu izmijenilo puno ljudi koje, osim ljubavi prema planinarenju, povezuje i ljubav prema našem planinarskom domu. Ljudi su se organizirali u manjim grupama ovisno o vrsti posla koju se planiralo napraviti te poslovnim i privatnim obavezama, sve u skladu s epidemiološkim preporukama kako bismo se zaštitili od koronavirusa. U fotografijama niže pogledajte kako su tekli radovi i vidimo se opet na jesen.

Srdačno,

PD Grafičar

 

Godišnji odmor Planinarskog doma Grafičar

Dragi svi,

obavještavamo Vas da je Planinarski dom Grafičar zatvoren od 03. do 14. kolovoza zbog ljetnog godišnjeg odmora.

04.06. - Dođi u 5 do 5 - Moderna galerija

M O D E R N A G A L E R I J A

I Z L O Ž B A

VATROSLAV KULJIŠ retrospektiva

Za prezentaciju u Modernoj galeriji, jedan od naših najvećih kolorista, zajedno s autorom izložbe, istaknutim likovnim kritičarom, Milanom Bešlićem, odabrao je više od stotinu slika velikog i malog formata iz svog bogatog opusa, nastalih u razdoblju od 1974. do danas.

U razdoblju dužem od četiri desetljeća umjetnik je gradio vlastiti likovni jezik čije smo mijene čitali u brojnim ciklusima, lucidnim preobrazbama geste, širokim i kružnim zamasima, vrtložnim, spiralnim krivuljama i vitičastim crtama; u prskavim kapljicama, točkastim mrljama, okomitim cijeđenjem boje i njezinim prolijevanjem i prelijevanjem preko ruba slike u beskraj prostora, odnosno, u prostore „intimnog i ljudskog“ u njegovom biću i njegovom slikarstvu. Brojnost znakova i široki raspon inovacija u jeziku govori o dinamici njegovih mijena, o kontinuiranom istraživanju njegove likovne izražajnosti i smionom napinjanju samog slikarskog postupka te, nadasve, o čvrsto građenoj likovnoj strukturi u kojoj je precizno usustavljen Kulišev jezik bojom i vjetrom geste – piše Milan Bešlić u predgovoru katalogu izložbe. (Tekst preuzet sa stranice Moderne galerije)

Četvrtak, 4. lipnja 2020. u 16:55 sati u auli Moderne galerije

Ulaznice za grupu uz stručno vodstvo: 20 kn.

Društveni sastanci četvrtkom

Zbog oštećenja prostorija Društva uzrokavanih nedavnim potresom, društveni sastanci četvrtkom neće se održavati dok se ne okonča sanacija prostora.

Za učlanjenje u Društvo ili produženje članstva, javiti se Karlu Krsniku na tel. 098/250 920.

Sve ostale upite, sugestije i prijedloge slati na mail adresu: info@pdgraficar.hr

Organizacija planinarskih izleta u uvjetima epidemije

U skladu s preporukama Hrvatskog planinarskog saveza, (https://www.hps.hr/vijesti/12676/preporuke-za-zastitu-zdravlja-pri-planinarskim-i-penjackim-aktivnostima/)

Planinarsko društvo Grafičar objavljuje postupni povratak organiziranju planinarskih izleta.

U početku, organiziraju se izleti samo na području Republike Hrvatske, u bliska gorja ili uz prijevoz osobnim vozilima do daljih odredišta. Izleti će, uz neke izmjene, slijediti objavljeni plan izleta. Za svaki planinarski izlet koji će se održati slijedi opširnija najava.

Otvaranje Planinarskog doma Grafičar na Malom Sljemenu

Dragi planinari,

Obavještavamo Vas da Planinarski dom Grafičar na Malom Sljemenu 13. svibnja ponovo otvara svoja vrata za izletnike.

Naravno, uz poštivanje mjera propisanih od Nacionalnog stožera civilne zaštite.

#OSTANIMOODGOVORNI

ostanimoodgovorni

 

 

TOP