SAMOBORSKO GORJE-RUDE-OŠTRC-PLEŠIVICA

Kategorija
OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA - Jednodnevni izlet
Datum
Nedjelja, 2. Svibanj 2021. 00:00

Podaci kažu , prvu „laznju“(izlet) Hrvatsko planinsko družtvo organiziralo je 17 svibnja 1875 godine. Vodio ih je predsjednik dr. Josip Schlosser, a proučavali su: floru, faunu, geologiju…. Izlet je trajao tri dana(vlakom do Podsuseda, kočijom preko Save-splav) i dalje do Ruda.
Mjesto Rude, poznato je po rudnicima bakra, željeza i kositra još od 1530 godine. Prvi rudari bili su njemačkog porijekla o čemu govori veliki broj prezimena  i danas u Rudama (Lehpamer, Lebegner, Nikl, Stengl, Fresl itd). Danas su rudnici muzej, http://www.rudnik.hr/hr/gallery-and-publications/ Osnovna hrana rudara je bila rudarska greblica, danas nematerijalno kulturno dobro Hrvatske. Dani rudarske greblice se održavaju prvi vikend u srpnju.
Oštrc je po mnogima središnji dio gorja, oštar greben s vrhom na 752 m/nm i  strmim stranama daje dojam mnogo većeg vrha. Na vrhu se nalazi spomen ploča o prvom izletu HPD-a 1875., a na stijeni Flinka nalazi se alpinističko vježbalište.
Plešivica (779 m/nm) je drugi po visini vrh u Samoborskom gorju. Prvu drvenu piramidu postavio je na Plešivicu  HPD 1881., prvu željeznu 1905., a današnju je postavilo HPD Kapela (1957). Sa vrha pogled seže do Medvednice, Petrove gore, Grmeča(BiH), Vinice, Kleka…

Program izleta:
U 08:00 sati autobus kreće od parkirališta Cibone (ulica Florijana Andrašeca)
Oko 09:30 sati penjemo se na Plešivicu i nazad (KT HPO 5.2) , nakon kave u Lovačkom  domu na Poljanicama.
U 10:30 sati nastavljamo  preko Rancerja do vrha Oštrc (KT HPO 5.3).
Oko 14:30 sati nakon ručka na plan. domu Željezničar spuštamo se prema Rudama.

Zahtjevnost izleta: T-1 (tehnički lagano), K-1 (kondicijski lagano-oko 4-5 sati).
Prijevoz: 80.-kn (na bazi 25 učesnika)
Prehrana: iz ruksaka ili kod planinarskog doma Željezničar  (plativo davaocu usluge).
Oprema: odjeću prema vremenskim uvjetima. Dnevnik HPO.
Karta: Samoborsko gorje,  SMAND  mjerilo 1:25000
Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2021. godinu.

Informacije i prijave:
Vodiči: Damir Gross, mob: 091/575 2842, Alida Viktorija Maskalan i Boris Lukač

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič izleta zadržava pravo izmjena i dopuna u programu prema uvjetima na terenu.

SVI SUDIONICI PL. ŠKOLE DUŽNI SU SE PRIDRŽAVATI NAPUTAKA I EPIDEMIOLOŠKIH PREPORUKA HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO KOJE PROPISUJU OSIGURANJE OPĆIH I POSEBNIH HIGIJENSKIH I SIGURNOSNIH UVJETA U SVEZI COVID-19; DOSTUPNE SU NA POVEZNICI https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/ koronavirus-najnovije-preporuke/

 
 

Powered by iCagenda

TOP