TUHOBIĆ I KAMENJAK

Kategorija
JEDNODNEVNI IZLET
Datum
Nedjelja, 20. Rujan 2020. 00:00

Tuhobić je izdužena planina koja se pruža primorskim rubom goranske visoravni u smjeru sjeverozapad – jugoistok u dužini 8,5 km. Lokacija obuhvaća prostor od Gornjeg Jelenja do Benkovca Fužinskog s nekoliko karakterističnih vrhova razmještenih po hrptu: Straža ( 984 m) prema sjeverozapadu, Tuhobić (1109 m) u sredini hrpta, te Jelenčić (1106 m) prema jugoistoku. Prosječna nadmorska visina grebena varira između 950 i 1100 metara. Glavno obilježje visokog dijela planine - na srednjem dijelu (hrbat) su blagi oblici obrasli niskom travom, dok su niži dijelovi na južnom i sjevernom dijelu prekriveni šumom. Posebno je izrazita travnata padina sa primorske strane koja se blago spušta. Sjeverna strana prema Lepenici je strma i šumovita. Osobitost ove planine dobro je poznata po svojoj izrazitoj oštroj granici između goranske i primorske klime i vegetacije. Niti na jednoj planini granica između goranskih šuma i primorskih krških terena nije tako oštra i upadljiva kao na Tuhobiću. Na ovoj lokaciji sjeveroistočni vjetar – bura često dostiže orkanske razmjere.

Tuhobić je travnat vrh s kojeg se pruža prekrasan pogled na obližnje mnogobrojne vrhove s jedne, te na more i otoke s druge strane. Otvoren je u svim smjerovima. Kada se jednom stigne na njega, treba se zadržati što duže, i napiti se ponuđene ljepote. Vrh je označen novoizgrađenim geodetskim stupom. U njega je kako se čini udario grom pa je nestala natpisna ploča s oznakom vrha. U betonski stupić s južne strane, nekoliko metara od oznake vrha, ugrađen je žig. Pored ovog stupića je i kutija s upisnom knjigom.

Kamenjak je mala osamljena skupina strmih vapnenačkih litica što se dižu iz šume iznad istočne strane Grobničkog polja. U tom slikovitom hrptu, koji se pruža u dužinu od 600 m u dinarskom smjeru, ističu se tri vrha - glavni vrh (V. Kamenjak, 837 m), zapadni (685 m, nije planinarski obrađen) i jugoistočni (Mali Kamenjak, 771 m). Ovaj posljednji je najslikovitiji, a pruža i najljepši vidik.

 

Polazak u 07,00 sati s parkirališta Cibone Zahtjevnost izleta: K-1, T-1,

Prijevoz: osobni automobili (javiti se vodiču radi rasporeda),trošak se dijeli

Prehrana: iz ruksaka, Oprema: planinarska prema vremenskim uvjetima.

Dnevnik: HPO – oba vrha.

Karta: Gorski kotar br 12 izdanje SMAND i karta GPP-a,

Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica,

Informacije i prijave: vodiči-Damir Gross, mob. 091 575 2842, Alida V. Maskalan, mob 098 411 123

 

Napomena: odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete, za sigurno sudjelovanje na izletu, da izletu pristupa na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta , odluka i uputa vodiča. Vodič izleta zadržava pravo izmjene i dopune u programu ovisno o uvjetima na terenu.

Za PD Grafičar: Damir Gross

 

SVI SUDIONICI IZLETA DUŽNI SU SE PRIDRŽAVATI NAPUTAKA I EPIDEMIOLOŠKIH PREPORUKA HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO KOJE PROPISUJU OSIGURANJE OPĆIH I POSEBNIH HIGIJENSKIH I SIGURNOSNIH UVJETA U SVEZI COVID-19, A DOSTUPNE SU NA POVEZNICI https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/

 
 

Powered by iCagenda

TOP