19.09.2021. BJELOLASICA I SAMARSKE STIJENE

Kategorija
JEDNODNEVNI IZLET
Datum
Nedjelja, 19. Rujan 2021. 00:00

Kapelski planinarski put je najlakše početi u Tuku, ali kako smo sa planinarskom školom odradili ostale točke puta ostala su nam ova dva bisera. Svi su dobro došli koji imaju kondicije. KPP je dugačak 60 km i obuhvaća 10 KT (Matić poljanu, Bjelolasicu, Samarske stijene, Ljusku na Bijelim stijenama, vrh Bijelih stijena,  Veliku Javornicu, Dulibu, Kolovratske stijene, Vinište i Klenovicu. Značka za obilazak puta je rad akademskog kipara Antuna Bičanića. Put je već 42 u funkciji, a obišlo ga je  2.715 planinara. KPP spaja zelena prostranstva Gorkog Kotara sa plavim Jadranom.
Bjelolasica se ubraja u najvišu planinu u Gorskom Kotaru u lancu Kapela, i to svojim vrhom Kula koji se nalazi na 1534 m nadmorske visine. Svoje ime je dobila upravo zbog uskog hrpta koji se ističe iznad šume, a često je prekriven snijegom. Sama Bjelolasica je duga sedam kilometara, a ako imate sreće, s njenog vrha se proteže pogled prema otocima Krk, Cres i Lošinj, te prema Kvarnerskom zaljevu s Učkom. Sjeverozapadno u daljini se mogu vidjeti i Julijske Alpe, Kamniške Alpe i vrhovi Zagradski vrh, Burni Bitoraj i Višnjevica, Risnjak, Ravna Gora, Lička Plješevica, a na jugoistoku se pogled proteže na cijeli greben Velebita od Svetog brda do Vratnika, te na Bijele i Samarske stijene.

Vrh Samarskih stijena nalazi se u zapadnoj skupini Samarskih stijena. To je kamenita glavica koja izviruje iz šume. Samarske stijene sastoje se od dvadesetak bijelih kamenitih skupina, a za razliku od Bijelih stijena nemaju izrazita grebena, a ni vitkih i elegantnih oblika. Kamenjaci su poput čunjeva i većinom gromadni i slojevito raspucani. Ponikve su većinom obrasle miješanom šumom, a jele i smreke što se uspinju do vrhova daju cijelom tom parku izvanrednu slikovitost. Nalaze se u Strogom rezervatu Bijele i Samarske stijene, što samo govori o njihovoj ljepoti.
Kontrolna točka HPO- Bjelolasica i Samarske stijene kao i KPP-a +Matić poljana.

Plan izleta:
07:00 sati polazak autobusa sa parkirališta Cibone – ulica F. Andrašeca,
Oko 9:30 sati nakon kave uspon iz Tuka,
oko 16 sati ručak u Planinarskom domu Bijele stijene u Tuku,
Oko 20:00 sat dolazak u Zagreb.

Dnevnik Kapelskog planinarskog puta ( VIII izdanje) 60.-kn,
Prijevoz : 120,- kuna (na bazi 15 učesnika) ili osobnim autima,
Prijave i uplate za prijevoz: vodiču, a uplate na žrn PD Grafičara,                                           
Zahtjevnost: tehnička T-1 (ne zahtjevno ), kondicijska K-1-2 (lagano-umjereno teško)- 6 sati,
Zemljovid: SMAND – Gorski kotar I br 11, mjerilo 1:30 000,
Oprema: planinarska - prilagođena vremenskoj prognozi,
Prehrana:  ručak u Tuku gulaš sa njokima 55.-kn,plativo davatelju usluge ili iz ruksaka,
Vodiči: Damir Gross, mob: 091/575 2842, Alida Viktorija  Maskalan.

SVOJE SMEĆE VRATIMO U DOLINU

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič izleta zadržava pravo izmjena i dopuna u programu prema uvjetima na terenu.

SVI SUDIONICI DUŽNI SU SE PRIDRŽAVATI NAPUTAKA I EPIDEMIOLOŠKIH PREPORUKA HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO KOJE PROPISUJU OSIGURANJE OPĆIH I POSEBNIH HIGIJENSKIH I SIGURNOSNIH UVJETA U SVEZI COVID-19; DOSTUPNE SU NA POVEZNICI https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/ koronavirus-najnovije-preporuke

 
 

Powered by iCagenda

TOP