Recepti sa izleta
Kolač s Plitvičkih jezera by Vlatka Lukač
BISKVIT:
- 6 jaja
- 2,5 dcl mlijeka
- 2 dcl ulja
- 220 g šećera
- 300 g brašna
- 2 žlice kakaa
- 1 prašak za pecivo
KREMA:
- 6 dcl mlijeka
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 g mljevenih oraha
- 150 g šećera
- 250 g maslaca ili margarina
Priprema biskvit:
Razdvojiti bjelanjke i žutanjke. Pjenasto umutiti žutanjke sa šećerom postepeno dodajući ulje i mlijeko. Umiješati lagano brašno pomiješano s praškom za pecivo, kakaom i na kraju umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu podijeliti na dva dijela i peći svaki posebno. Koristiti okrugli kalup promjera 26 cm ili pravokutni cca 20x30 cm. Svaki biskvit prerazati tako da se dobiju 4 kore.
Priprema kreme:
U mlijeku otopiti šećer, čokoladu, maslac i kratko prokuhati orahe. Krema je tekuća.
Slaganje:
Biskvitne kore jednu po jednu slagati u kalup i svaku zaliti toplom kremom tako da sve pliva. Kolač dobro ohladiti. Najbolje je ostaviti ga preko noći u hladnjaku da se stisne. Rezati na šnite. Poslužiti.
Napomena: Ovako posložen kolač izgleda kao torta visoka cca 8 cm. Ja sam za potrebe izleta na Plitvička jezera složila samo dvije kore jednu na drugu.
Želim Vam dobar tek!