Recepti sa izleta
Paprenjaci - Martinje 2018 - Renata Renić
Obećani recept za papernjake:
450 g brašna glat
180 g maslaca narez.na listiće
150 g mljev.oraha
150 g šečera
3 žumanjka
1 jaje
2 žlice meda
1,5 žlica cimeta
1 žličica klinčiča
1 žličica muškat.oraščića
1/2 žličice bijelog papra
Postupak:
U veliku zdjelu prosijte brašno i dodajte maslac. Rrukama izmrvite dok ne dobijete mrvičastu smjesu. Umješajte šećer i orahe. Dodajte žutanjke, jaje, med i začine. Rukama izmješajte dok ne dobijete čvrstu kuglu. Tijesto će biti ljepljivo ali ne dodavajte brašno, kada se tijesto dobro ohladi bit će čvrsto. Podijelite na 2 dijela, zamotajte u prozirnu foliju i u hladnjaku držite najmanje 1 sat.
Pečnica na 180 stupnjeva, 2 velika lima i papir za pečenje.
Ohlađeno tijesto razvaljajte na dobro pobrašnjenoj podlozi na debljinu od 5 mm. Drvene modle s ornamentima dobro pobrašnite i utisnite na razvaljano tijesto i zatim izrežite oštrim nožem motive i složite na pripremljeni lim. S obzirom da papernjaci ne mjenjaju oblik pri pečenju možete ih gusto složiti. Peči 10 min. Odnosno kad dobiju laganu boju po rubovima. Ohladiti na rešetki i spremiti najbolje i limenu kutiju. Nakon 2 dana kad omekšaju najbolji su za papati.
Tako spremljeni mogu zadržati svježinu i do 6 tjedana.
Naravno ako ih prije ne smažete.
Dobar tek!