27.-28.04.2024. - Dilj, Krndija

Dilj je gora smještena u središnjoj Slavoniji, sjeverno od Slavonskog Broda. Ime je dobila po međi koja se protezala duž glavnoga bila, a dijelila je Slavoniju od slavonske Vojne Krajine. Dužine je 45 kilometara i zatvara Požešku kotlinu s jugoistočne strane. Na sjeveroistoku, kotlinu zatvara Krndija, koja zajedno s Papukom i Psunjem tvori najstarije dijelove tzv. Slavonskih planina, a ujedno i najstarije stijene koje nalazimo u Hrvatskoj.

PLAN IZLETA:

Subota, 27.4.2024.

Polazak sudionika izleta s parkirališta iza Cibone u 7:00. Vožnja autobusom do Slavonskog Broda uz usputno stajanje. Početak hodnje od jezera Ljeskova voda do vrha Čardak (421 mnv, KT HPO) na kojem se nalazi geodetska piramida. U nastavku, gorskim bilom u smjeru zapada do Sovskog jezera koje nazivaju Modrim okom Slavonije. Spust prema cesti u naselju Sovski Dol gdje nas čeka autobus. Nastavak vožnje do planinarske kuće Krndija u Londžici pored Našica. Vrijeme za odmor i okrijepu. Zbog ograničenih smještajnih kapaciteta, dio učesnika će se prevesti do planinarske kuće Tivanovo u Gazijama. Planinarske kuće su opkrbljene pićem. Noćenje. Ukupno 5 sati hoda uz savladavanje visinske razlike od 450 m u usponu i u silasku, dužine staze 13.5 km, kondicijski umjereno zahtjevno, tehnički lako.

Nedjelja, 28.4.2024.

Ustajanje u 7, jutarnja toaleta, doručak iz ruksaka. Polazak u 8 sati. Prijevoz do sela Duzluk pored Orahovice. Stazom uz ruševine Ružica grada, na najviši vrh Krndije, Kapovac (790 mnv, KT HPO). U nastavku, silazak do Međe, prijevoja na cesti Orahovica-Kutjevo. U zavisnosti o vremenskim prilikama i raspoloživom vremenu, nastavak hodnje do polazne točke ili završetak ranije na cesti. Mogućnost objeda u usputnom ugostiteljskom objektu u kutjevačkom kraju. Povratak u Zagreb u večernjim satima. Ukupno 5-6 sati hoda uz savladavanje visinske razlike od cca 650 m, kondicijski umjereno zahtjevno, tehnički lako.

OPREMA: Čvrste planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i kiše. Vreća za spavanje. Autobus dolazi do mjesta noćenja.

POTREBNI DOKUMENTI: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

CIJENA: prijevoz: 30 €. Uplate: u blagajnu četvrtkom ili na račun Društva:IBAN: HR3323600001101501997svrha uplate: Krndija. Cijena noćenja je 10 € u skupnoj spavaonici, 14 € u dvokrevetnim sobama, plativo davatelju usluge na licu mjesta.

PREHRANA: Iz ruksaka.

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom,da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP