SLAPOVI ZAPADNE MEDVEDNICE

Kategorija
JEDNODNEVNI IZLET
Datum
2.02.2020.

Zapadni dio Parka prirode Medvednica, dosta se razlikuje od ostalog dijela Medvednice. Zbog krških karakteristika terena ovdje ima više vrtača, ponikava i špilja. Kraj je bogat vodom i više slikovitih slapova. Vidjeti ćemo dva slapa, koji će ovisno o oborinama biti manje ili više bogati vodom. Posebno su lijepi zimi kada se zalede. Slap Sopot je najveći slap na Medvednici. Potok Vrapčak na kojem se nalazi, teče u gornjem dijelu preko devet metarske stepenice. Djelatnici PP Medvednica napravili su most kod slapa kako bi nam doživljaj bio potpun. Sama dolina potoka je vrlo zanimljiva u sva godišnja doba. Drugi slap koji ima stalniji dotok vode, visok je oko 5 metara-Ferendol. Hodati ćemo preko doline potoka Družinec stazom br. 4 do slapa Sopot. Dižemo se do staze br. 8 i njome do izvora Jambrišakovo vrelo te uz potok Javorščak do livada Ponikve gdje dolaze druga dva potoka Jezeranec i Slivnjak. Planinari PD Vrapča izmarkirali su Vrapčansku obilaznicu, proći ćemo 5 točaka te obilaznice. Ovo je prvi u nizu izleta „stazama manje poznate Medvednice“.

Program izleta: U 07:40 sati autobus ZET-a broj 125 za Gornje Vrapče kreće sa Černomerca-doći u 07:20 sati-kafić Vanila Od 07:55 sati hodamo cca 5 sati: slap Ferendol-slap Sopot-Jambrišakovo vrelo-Ponikve- pl.dom Glavica-bus 124 Gornji Stenjevec u 15:35 sati za Črnomerec.

Zahtjevnost izleta: T-1 (tehnički lagano), K-1 (kondicijski lagano ako ima snijega zahtjevno)

Prijevoz: javni, autobus ZET-a Prehrana: iz ruksaka ili na domu Glavica (plativo davaocu usluge). Ponijeti topli čaj.

Oprema: štapove i odjeću prema vremenskim uvjetima(kapa i rukavice).

Karta: Medvednica br. 1 SMAND ili Medvednica-karta HGSS-a, obje mjerilo 1:25000

Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2020. godinu

Informacije i prijave: Vodiči: Damir Gross, mob: 091/575 2842 i Alida Viktorija Maskalan, mob: 098/411 123

Napomena : Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič izleta zadržava pravo izmjena i dopuna u programu prema uvjetima na terenu.

za PD Grafičar, Damir Gross

 
 

Powered by iCagenda

TOP