OTKAZANO - Srednji Velebit Premužićevom stazom

Kategorija
TRODNEVNI IZLET
Zadnji tadum
8.10.2018.

Subota – 6.10.2018.: Polazak autobusom iz Zagreba s parkirališta iza Cibone u 7.30 sati. Vožnja preko Otočca i Krasnog Polja do Mrkvišta uz stajanje na jutarnju kavu. Smještaj u planinarskoj kući Mrkvište (1276 mnm), ručak iz ruksaka. Kraća vožnja do prijevoja Veliki Alan. Veliki Alan. Kraća tura do Velikog Lubenovca (1.5 sat). Obilazak Lubenovca, povratak, večera, noćenje. Veliki Lubenovac jedno je od najljepših mjesta u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.To je krška udolina smještena na samom rubu Strogog rezervata Hajdučki i Rožanski kukovi. Nekoć su na Lubenovcu u ljetnim mjesecima obitavali ljudi, zajedno sa svojom stokom, a danas se tamo nalaze ostaci pedesetak ljetnih stanova, suhozida i šterni. Posebnost lokacije je u jutarnjoj magli koja se razlije udolinom pa nalikuje jezeru.

Nedjelja – 7.10.2018.: Grupa A: Rani polazak s Mrkvišta autobusom preko prijevoja Veliki Alan koji dijeli Sjeverni od Srednjeg Velebita do kuće Alan. Početak hoda Premužićevom stazom do Ograđenice. U zavisnosti o meteorološkim prilikama i raspoloživom vremenu, nastavak puta preko Ograđenice i Šatorine (1622 mnm, KT HPO) ili dalje Premužićevom stazom do Radlovca pa na Kuginu kuću (7-8 sati hoda). Grupa B: Vožnja autobusom preko Štirovače do Kugine kuće. Uspon na Laktin vrh (1504 mnm, KT HPO) 1.5 sata. Povratak istim putem. Planinarska kuća Kugina kuća (1180 mnm) je nekadašnja šumarska lugarnica na makadamskoj cesti uzduž srednjeg Velebita koja vodi od Sušnja kroz područje Dabarskihkukova prema Štirovači i Mrkvištu. Kuća ima cisternu, a na putu prema Šatorini, 15′ od kuće je nepresušni izvor Težakovac. Nakon dolaska grupe A, večera, noćenje.

Ponedjeljak – 8.10.2018.: Raniji polazak od Kugine kuće prema Skorpovcu. Planinarsko sklonište Skorpovac (958 mnm) je smješteno neposredno uz Premužićevu stazu u napuštenom gorskom zaselku. U njemu se može smjestiti 14 osoba. Nastavak Premužićevom stazom prema Dabarskoj kosi (4-5 sati hoda) gdje nas čeka autobus. Kraća vožnja do Baških Oštarija. Vrijeme za ručak. Povratak u Zagreb preko Gospića, dolazak u večernjim satima.

Budući da prijevoz dolazi do mjesta na kojima noćimo, vreću za spavanje, rezervnu odjeću i ostatak hrane nije potrebno nositi sa sobom cijelo vrijeme. Na dnevne ture ponijeti dovoljnu količinu vode, hrane i sve što je potrebno za cjelodnevni boravak u prirodi.

Težina: K 1-2, T 1

Oprema: Čvrste planinarske cipele, toplija odjeća, zaštita od sunca, vjetra i kiše.

Potrebni dokumenti: osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

Cijena prijevoza: 200 kn (na bazi prijavljenih 20 učesnika). Troškovi noćenja i naručene hrane (po želji) plaćaju se davatelju usluge.

Prijavom na izlet sudionik potvrđuje da je upoznat sa zahtjevnošću izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu. Vodič zadržava pravo promijeniti program izleta zbog loših vremenskih uvjeta ili drugih okolnosti.

Prijave: Damir Plešnik 091/763 07 07 Izlet vodi: Boris Lukač 098/ 38 44 22

 
 

Powered by iCagenda

TOP