VI. Opća planinarska škola 2021.

VI. Opća planinarska škola Planinarskog društva Grafičar iz Zagreba održava se od 29. travnja do 27. lipnja 2021. godine.

Planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela (osam predavanja i osam izleta/vježbi). Pruža osnovno znanje za sigurno i ugodno planinarenje te je usklađena s “Pravilnikom o općoj planinarskoj školi u HPS-u”. Polaznici zaključuju školu polaganjem ispita, nakon čega dobivaju odgovarajuću diplomu HPS-a. Završetkom osnovne planinarske škole steći ćete osnovna znanja za sigurno kretanje u planinama a otvarate si mogućnosti daljnjeg školovanja u HPS-u.

Školarina iznosi 300,00 kuna u što su uključena potrebna sredstva za rad koja vam ostaju u vlasništvo nakon škole: Planinarski udžbenik, autora Alana Čaplara i planinarska zamka (uže) dužine 6 m.

Školarinom se financiraju materijalni troškovi teorijskog i praktičkog izvođenja nastave. Troškovi prijevoza nisu uključeni u školarinu.

Molimo prijevoz za izlete platiti na žiro-račun PD Grafičara: IBAN: HR33 2360 0001 1015 0199 7 svrha plaćanja „za izlet npr. OKIĆ“ ili eventualno prije početka predavanja.

Prekine li polaznik školovanje, PD Grafičar nije obavezan vratiti školarinu.

Predavanja će se održavati četvrtkom u prostorijama društva, na adresi Brešćenskoga 4, od 19:30 (dva školska sata).

Praktični dio nastave održavat će se nedjeljom na terenu – izletima/vježbama organiziranima za školu u suradnji s ostalim članovima društva.

Školu vode licencirani i iskustveni vodiči PD Grafičara i HPS-a.

Planinarska škola se sastoji od 8 predavanja četvrtkom i 8 izleta/vježbi na terenu.

Uvjet za izlazak na ispit je odslušanih minimum 6 predavanja i odrađenih minimum 6 izleta/vježbi.

Osnovna oprema za planinarsku školu su gojzerice i ruksak.

Ostala oprema upotpunjuje se postupno stjecanjem planinarskog iskustva.

Instruktori škole i iskusniji planinari savjetima će pomoći pri nabavi ostale opreme.

Upisom u školu svaki polaznik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sudjelovanje u radu škole, da izletima pristupa na vlastitu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati programa izleta, odluka i uputa vodiča. Radi epidemioloških uvjeta, škola može primiti maksimalno 25 polaznika. Svim polaznicima želimo uspjeh u savladavanju planinarskih vještina, što će vam omogućiti puno lijepih doživljaja u prirodi.

SVI SUDIONICI PL. ŠKOLE DUŽNI SU SE PRIDRŽAVATI NAPUTAKA I EPIDEMIOLOŠKIH PREPORUKA HRVATSKOG ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVSTVO KOJE PROPISUJU OSIGURANJE OPĆIH I POSEBNIH HIGIJENSKIH I SIGURNOSNIH UVJETA U SVEZI COVID-19; DOSTUPNE SU NA POVEZNICI https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/ koronavirus-najnovije-preporuke/

Voditelj opće planinarske škole: Damir Gross, Mob.091 575 2842

 

PLAN VJEŽBI I IZLETA PLANINARSKE ŠKOLE / NEDJELJA:

- SVIBANJ:

02. SAMOBORSKO GORJE-RUDE-OŠTRC-PLEŠIVICA

09. SAMOBORSKO GORJE-VJEŽBA KORIŠTENJA TEH. OPREME-OKIĆ

15. SUBOTA - ŽUMBERAK-VJEŽBA PRVE POMOĆI-HGSS

23. MEDVEDNICA-VJEŽBA ORIJENTACIJE

30. VELEBIT SREDNJI – LJUBIČKO BRDO I METLA

 

- LIPANJ:

06. PSUNJ

13. KOLOVRATSKE STIJENE –ZELENO PLAVI PUT

20. SAMARSKE STIJENE I BIJELE STIJENE

27. MEDVEDNICA - NA GRAFIČARU - PODJELA DIPLOMA

Produživanje članstva/učlanjivanje novih članova u PD Grafičar

Dragi svi,

javljamo Vam da svoje članstvo u PD Grafičaru možete produžiti ovu nedjelju, 21.03.2021., na našem Domu na Sljemenu, od 11-13 sati.

Srdačno,

PD Grafičar

VI. Opća planinarska škola 2020.

Dragi planinari i budući planinari, obaviještavamo vas da su:

 

ZBOG PANDEMIJE KORONA VIRUSA, PLANINARSKA ŠKOLA JE ODGOĐENA!!

 

VI. Opća planinarska škola Planinarskog društva Grafičar iz Zagreba

u trajanju od 26.03. do 31.05.2020. godine
 
Informacije i upisi:
PD „Grafičar“, Brešćenskoga 4/I. kat, četvrtkom od 20:00 sati
e-mail: planinarska-skola@pdgraficar.hr
voditelj škole: Damir Gross, 091-575-2842  

Planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela (osam predavanja i osam izleta/vježbi). Pruža osnovno znanje za sigurno i ugodno planinarenje te je usklađena s “Pravilnikom o općoj planinarskoj školi u HPS-u”. Polaznici zaključuju školu polaganjem ispita, nakon čega dobivaju odgovarajuću diplomu HPS-a. Završetkom osnovne planinarske škole steći ćete osnovna znanja za sigurno kretanje u planinama a otvarate si mogućnosti daljnjeg školovanja u HPS-u. Školarina iznosi 300,00 kuna i u to su uključena sva potrebna sredstva za rad koja vam ostaju u vlasništvo nakon škole: - planinarski udžbenik Alana Čaplara (redovna cijena je 100-130kn)
- planinarska zamka (uže) od 6m
- malo uže za predavanja iz čvorologije.

Školarinom se financiraju materijalni troškovi teorijskog i praktičkog izvođenja nastave.  Troškovi izleta (prijevoz, noćenja…) nisu uključeni u školarinu.

Nakon početka upisa, školarina će se moći platiti na dva načina:

1. izravno u blagajnu u društvu
2. na žiro-račun PD Grafičara: IBAN: HR33 2360 0001 1015 0199 7 , svrha plaćanja: ''Planinarska škola 2020.''.

Prekine li polaznik školovanje, PD Grafičar nije obavezan vratiti školarinu. Predavanja će se održavati četvrtkom u prostorijama društva, na adresi Brešćenskoga 4, od 19:30 do 21:30 sati. Praktični dio nastave održavat će se vikendima na terenu – izletima/vježbama organiziranima za školu u suradnji s ostalim članovima društva. Školu vode licencirani i iskustveni vodiči PD Grafičara i HPS-a. Planinarska škola se sastoji od 8 predavanja četvrtkom i 8 izleta/vježbi na terenu. Uvjet za izlazak na ispit je odslušanih minimum 6 predavanja i odrađenih minimum 6 izleta/vježbi. Osnovna oprema za planinarsku školu su gojzerice i ruksak. Ostala oprema upotpunjuje se postupno stjecanjem planinarskog iskustva. Instruktori škole i iskusniji planinari savjetima će pomoći pri nabavi ostale opreme. Planinarska škola s obzirom na intenzivni ritam rada traži ulaganje dodatnog napora pored svakodnevnih obaveza, kao i slobodne vikende za izlete, tako da preporučamo upis samo onim članovima koji će to moći pratiti. Polaznici škole moraju biti članovi PD Grafičar s plaćenom članarinom za tekuću godinu i s navršenih 15 godina, a do punoljetnosti potrebna je suglasnost roditelja ili skrbnika. Svi detalji oko upisa u članstvo PD Grafičar, možete pronaći na linku: Kontakt pod UČLANJENJE Upisom u školu svaki polaznik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sudjelovanje u radu škole, da izletima pristupa na vlastitu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati programa izleta, odluka i uputa vodiča. Radi podizanja kvalitete, škola može primiti maksimalno 40 polaznika. Molimo, osigurajte svoje mjesto na vrijeme! Pozivamo sve planinare i one koji to žele postati da nam se pridruže! Svim polaznicima želimo uspjeh u savladavanju planinarskih vještina, što će vam omogućiti puno lijepih doživljaja u prirodi. Voditelj škole:
Damir Gross, planinarski vodič s višegodišnjim iskustvom vođenja planinarske škole.

 

PLAN VJEŽBI I IZLETA PLANINARSKE ŠKOLE

 

OŽUJAK:

29. SAMOBORSKO GORJE-RUDE-OŠTRC-PLEŠIVICA

 

TRAVANJ:

5. SAMOBORSKO GORJE-VJEŽBA KORIŠTENJA TEH. OPREME-OKIĆ

12. USKRS

19. ŽUMBERAK-VJEŽBA PRVE POMOĆI-HGSS

26. MEDVEDNICA-VJEŽBA ORIJENTACIJE

 

SVIBANJ:

1-3. MOSOR I OMIŠKA DINARA

10. PSUNJ

17. SREDNJI VELEBIT

24. SAMARSKE STIJENE

31. MEDVEDNICA - DAN PD GRAFIČARA - PODJELA DIPLOMA

V. Opća planinarska škola 2019.

Dragi planinari i budući planinari, obaviještavamo vas da se organizira:

V. Opća planinarska škola Planinarskog društva Grafičar iz Zagreba
u trajanju od 28.3.-02.6.2019.

 

SVE MJESTA ZA ŠKOLU 2019. SU POPUNJENA!!

 

 

Informacije i upisi:
PD „Grafičar“, Brešćenskoga 4/I. kat, četvrtkom od 20:00 sati
e-mail: planinarska-skola@pdgraficar.hr
voditelj škole: Damir Gross, 091-575-2842

 

Planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela (osam predavanja i osam izleta/vježbi). Pruža osnovno znanje za sigurno i ugodno planinarenje te je usklađena s “Pravilnikom o općoj planinarskoj školi u HPS-u”. Polaznici zaključuju školu polaganjem ispita, nakon čega dobivaju odgovarajuću diplomu HPS-a.

Završetkom osnovne planinarske škole steći ćete osnovna znanja za sigurno kretanje u planinama a otvarate si mogućnosti daljnjeg školovanja u HPS-u.

Školarina iznosi 300,00 kuna i u to su uključena sva potrebna sredstva za rad koja vam ostaju u vlasništvo nakon škole:

 • Planinarski udžbenik Alana Čaplara (redovna cijena je 100-130kn)
 • planinarska zamka (uže) od 6m
 • malo uže za predavanja iz čvorologije.

Školarinom se financiraju materijalni troškovi teorijskog i praktičkog izvođenja nastave.  Troškovi izleta (prijevoz, noćenja…) nisu uključeni u školarinu.

Nakon početka upisa, školarina će se moći platiti na dva načina:

 • izravno u blagajnu u društvu
 • ili na žiro-račun PD „Grafičar“-a: IBAN: HR33 2360 0001 1015 0199 7 , svrha plaćanja:''Planinarska škola 2019.''.

Prekine li polaznik školovanje, PD „Grafičar“ nije obavezan vratiti školarinu.

 

Predavanja će se održavati četvrtkom u prostorijama društva, na adresi Brešćenskoga 4, od 19:30 do 21:30 sati. Praktični dio nastave održavat će se vikendima na terenu – izletima/vježbama organiziranima za školu u suradnji s ostalim članovima društva. Školu vode licencirani i iskustveni vodiči PD „Grafičara“ i HPS-a.

Planinarska škola se sastoji od 8 predavanja četvrtkom i 8 izleta/vježbi na terenu. Uvjet za izlazak na ispit je odslušanih minimum 6 predavanja i odrađenih minimum 6 izleta/vježbi.

Osnovna oprema za planinarsku školu su gojzerice i ruksak. Ostala oprema upotpunjuje se postupno stjecanjem planinarskog iskustva. Instruktori škole i iskusniji planinari savjetima će pomoći pri nabavi ostale opreme.

Planinarska škola s obzirom na intenzivni ritam rada traži ulaganje dodatnog napora pored svakodnevnih obaveza, kao i slobodne vikende za izlete, tako da preporučamo upis samo onim članovima koji će to moći pratiti.

Polaznici škole moraju biti članovi PD „Grafičar“ s plaćenom članarinom za tekuću godinu i s navršenih 15 godina, a do punoljetnosti potrebna je suglasnost roditelja ili skrbnika. Svi detalji oko upisa u članstvo PD Grafičar, možete pronaći na linku: Kontakt pod UČLANJENJE

Upisom u školu svaki polaznik potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sudjelovanje u radu škole, da izletima pristupa na vlastitu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati programa izleta, odluka i uputa vodiča.

Radi podizanja kvalitete, škola može primiti maksimalno 40 polaznika. Molimo, osigurajte svoje mjesto na vrijeme!

Pozivamo sve planinare i one koji to žele postati da nam se pridruže! Svim polaznicima želimo uspjeh u savladavanju planinarskih vještina, što će vam omogućiti puno lijepih doživljaja u prirodi.

Voditelj škole:
Damir Gross, planinarski vodič s višegodišnjim iskustvom vođenja planinarske škole.

 

 

 

PLAN IZLETA I VJEŽBI:

31.03.2019. - PARK PRIRODE MEDVEDNICA
Posadimo novo drvo, osjetimo to divno malo biće koje počinje novi život. Naučimo više o šumama od šumara-zajedno možemo više.

07.04.2019. - Vježba orijentacije, PARK MAKSIMIR
U najvažnijem hrvatskom pejzažnom parku i spomeniku vrtne arhitekture.

14.04.2019. - Vježba prve pomoći i spašavanja, RAVNA GORA
Unutar gorskog vijenca krije niz zanimljivih planinarskih odredišta, sa širokim vidicima na dolinu i dvorac Trakošćan.

28.04.2018. - Vježba korištenja tehničke opreme, KALNIK
Užitak sigurnog penjanja na jedan od „Sedam zuba“. Otvoriti će vam nove spoznaje što možete.

05.05.2019. - Izlet na PP PAPUK
Naš prvi geopark Rupnica(UNESCO) i zaštićeno šumsko područje Jankovac

12.05.2019. - Izlet na DONAČKU GORU (SLO)
Nazivaju je  „štajerski Triglav“

18/19.05.2019. Izlet na CRES I LOŠINJ
Blaga klima, bogata bioraznolikost, Jedinstvena aromaterapija na otvorenom.

25/26.05.2019. - Izlet-SJEVERNI VELEBIT(V.Pivčevac, Balinovac, V. Zavižan)
Doživljaj istinske divljine

1/2.06.2019. - Podjela diploma-DINARA-Sinjal-najviši vrh Hrvatske
Ljepote cvjetnih livada i šuma sa grandioznom jugozapadnom stijenom

 

Kako nam je bilo u prošloj školi, možete vidjeti u galeriji IV. Opće planinarske škole 2018.g.

 

 

 

 PLAKATIRANJE:

 • Fakultet-kemijskog-inzenjerstva-i-tehnologije
 • Hrvatsko-katolicko-sveuciliste
 • Malesnica--Custom-
 • PMF-Geografski-odsjek
 • Sljeme---Restoran-Vidikovac
 • Sljeme---Zlatni-medvjed
 • Spansko
 • Studentski-dom-Cvjetno
 • Studentski-dom-Stjepan-Radic--1-
 • Studentski-dom-Stjepan-Radic--2-
 • pl-dom-graficar--1-
 • pl-dom-graficar--2-
 • pl-dom-graficar--3-
 • pl-dom-graficar--4-
 • pl-dom-graficar--5-
 • x--1-
 • x--2-
 • x--3-
 • x--4-
 • x--5-
 • x--6-

IV. Opća planinarska škola 2018.

Opća planinarska škola 2018 je održana u periodu od 22.03. - 27.05.2018.godine.
Škola se sastojala od 8 predavanja četvrtkom od 19:30h u prostorijama Društva i 8 izleta.
Voditelj škole : Damir Gross uz suradnike: Alida Viktorija Maskalan & Boris Lukač

Održani izleti škole 2018.:

 • Klek
 • Medvednica
 • Okić
 • Picelj
 • Velebit i Rab (2 dana)
 • Burni Bitoraj
 • Bijele stijene
 • Velebit (2 dana)
 • Golica (SLO)

Školu je pohađalo 29 učesnika. Kako nam je bilo i gdje smo sve bili, možete vidjeti u galerijama ispod.

 

FOTO GALERIJA IV. OPĆE PLANINARSKE ŠKOLE 2018.:

 • plan-skola-2018-10
 • plan-skola-2018-11
 • plan-skola-2018-12
 • plan-skola-2018-13
 • plan-skola-2018-14
 • plan-skola-2018-15
 • plan-skola-2018-16
 • plan-skola-2018-17
 • plan-skola-2018-18
 • plan-skola-2018-19
 • plan-skola-2018-20
 • plan-skola-2018-21
 • plan-skola-2018-22
 • plan-skola-2018-24
 • plan-skola-2018-25
 • plan-skola-2018-26
 • plan-skola-2018-27
 • plan-skola-2018-28
 • plan-skola-2018-29
 • plan-skola-2018-30
 • plan-skola-2018-31
 • plan-skola-2018-32
 • plan-skola-2018-33
 • plan-skola-2018-34
 • plan-skola-2018-35
 • plan-skola-2018-36
 • plan-skola-2018-37
 • plan-skola-2018-38

 

 

 VIDEO GALERIJA IV. OPĆE PLANINARSKE ŠKOLE 2018.:

 

 

 

 

 

 

 

TOP