SLAPOVI ZAPADNE MEDVEDNICE

Kategorija
JEDNODNEVNI IZLET
Datum
Nedjelja, 2. Veljača 2020.

Zapadni dio Parka prirode Medvednica, dosta se razlikuje od ostalog dijela Medvednice. Zbog krških karakteristika terena ovdje ima više vrtača, ponikava i špilja. Kraj je bogat vodom i više slikovitih slapova. Vidjeti ćemo dva slapa, koji će ovisno o oborinama biti manje ili više bogati vodom. Posebno su lijepi zimi kada se zalede. Slap Sopot je najveći slap na Medvednici. Potok Vrapčak na kojem se nalazi, teče u gornjem dijelu preko devet metarske stepenice. Djelatnici PP Medvednica napravili su most kod slapa kako bi nam doživljaj bio potpun. Sama dolina potoka je vrlo zanimljiva u sva godišnja doba. Drugi slap koji ima stalniji dotok vode, visok je oko 5 metara-Ferendol. Hodati ćemo preko doline potoka Družinec stazom br. 4 do slapa Sopot. Dižemo se do staze br. 8 i njome do izvora Jambrišakovo vrelo te uz potok Javorščak do livada Ponikve gdje dolaze druga dva potoka Jezeranec i Slivnjak. Planinari PD Vrapča izmarkirali su Vrapčansku obilaznicu, proći ćemo 5 točaka te obilaznice. Ovo je prvi u nizu izleta „stazama manje poznate Medvednice“.

Program izleta: U 07:40 sati autobus ZET-a broj 125 za Gornje Vrapče kreće sa Černomerca-doći u 07:20 sati-kafić Vanila Od 07:55 sati hodamo cca 5 sati: slap Ferendol-slap Sopot-Jambrišakovo vrelo-Ponikve- pl.dom Glavica-bus 124 Gornji Stenjevec u 15:35 sati za Črnomerec.

Zahtjevnost izleta: T-1 (tehnički lagano), K-1 (kondicijski lagano ako ima snijega zahtjevno)

Prijevoz: javni, autobus ZET-a Prehrana: iz ruksaka ili na domu Glavica (plativo davaocu usluge). Ponijeti topli čaj.

Oprema: štapove i odjeću prema vremenskim uvjetima(kapa i rukavice).

Karta: Medvednica br. 1 SMAND ili Medvednica-karta HGSS-a, obje mjerilo 1:25000

Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2020. godinu

Informacije i prijave: Vodiči: Damir Gross, mob: 091/575 2842 i Alida Viktorija Maskalan, mob: 098/411 123

Napomena : Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič izleta zadržava pravo izmjena i dopuna u programu prema uvjetima na terenu.

za PD Grafičar, Damir Gross

 
 

Powered by iCagenda

TOP