Biokovo - „Glavno da se klajmba“

Kategorija
ČETVERODNEVNI IZLET
Zadnji tadum
Utorak, 8. Listopad 2019. 00:00

Objavu pripremio Nikola Biliškov:

Biokovo sudjelovanje na skupu „Glavno da se klajmba“ 5. – 8. listopad 2019.

Program izleta:

5. listopad

Okupljanje u Trnjanskoj cesti (iza KD Vatroslav Lisinski) u 5:30. Polazak u 6:00. Dolazak u Bast oko podne. Grupa A: Uspon na Šćirovac (oko 2,5 h teškog uspona; K3, T2). Povratak u Bast oko 18 i odlazak u Gornji Kričak. Grupa B: produžuje do Gornjeg Krička (našim vozilom ili prema dogovoru s ostatkom ljudi koji sudjeluju na druženju). Obilazak okolice. U 19:30 će u Gornjem Kričku biti održano predavanje velikog slovenskog alpinista Silva Kara (mogućnost kupnje njegove knjige „Alpinist“). Druženje u Velikom Kričku i spavanje.

6. listopad

Buđenje u 7 h i doručak. Odlazak vozilom do planinarske kuće pod Vošcem, gdje ostavljamo višak stvari i uzimamo ono što nam je potrebno za turu. Prema dogovoru na licu mjesta, dio ekipe ostaje u G. Kričku ili ide do pl. k. pod Vošcem. Uspon na Sv. Juru (1762 m; oko 2 h, K1, T1, s elementima T2 pri vrhu). Od planinarske kuće pod Vošcem nastavljamo dobro markiranom i građenom stazom do kapelice Sv. Jure, odakle idemo prema planinarskoj kući pod Svetim Jurom. Staza dalje vodi po udubinama - ponikvama obraslim u bukovu šumu. Uspon do vrha osiguran konopom. Nakon povratka u planinarsku kuću, uspinjemo se na Vošac (1422 m). Spuštamo se u Gornji Kričak. Mogućnost razgledavanja Makarske. Večera, druženje i spavanje.

7. listopad

Grupa A: Uspon iz Basta na Veliki Šibenik feratom (oko 3 h, K2, T3). Silazak kroz Skaline niz Borovac. Obavezna kaciga i oprema za samoosiguranje! Grupa B: Gornji Kričak – Sv. Kajo – Nevistina stina – Sokolove Staje – Sv. Nikola (oko 3,15 km, oko 2 h; K1, T1). Početak staze je na Kričku kod osnovne škole, prati se planinarski putokaz za Nevistinu stinu. Do „Nevjeste“ dolazimo za pola sata hoda i otuda se pruža prekrasan pogled na dio Makarske rivijere i na obližnje otoke. Dalje preko prijevoja put vodi na sjevernu stranu Biokova otkuda se vidi i crkva sv. Nikole. Prvo slijedi spust i potom ponovno uspon kroz napušteno selo Sokolove Staje do crkve sv. Nikole. Večera, druženje i noćenje u Gornjem Kričku.

8. listopad

Povratak prema Zagrebu poslije doručka. Mogućnost posjećivanja još nekog lokaliteta usput (npr. Zir; 1 h, K1, T2 ili pećinski park Grabovača). Povratak u Zagreb u kasnijim popodnevnim satima.

Oprema: standardna planinarska oprema za ljetno planinarenje u skladu s vremenskim uvjetima (štapovi, prva pomoć, presvlaka, voda), visoke planinarske cipele. Zbog izloženosti treba ponijeti vjetrovku i kapu. Ponijeti i vreće za spavanje. Svjetiljka je obavezna! Kaciga i komplet za samoosiguranje obavezni za one koji planiraju uspon feratom na V. Šibenik.

Prehrana: planinarske kuće na Biokovu nisu opskrbljene, pa se na turama hranimo iz ruksaka. Na turama treba imati barem 2 L vode. U Gornjem Kričku je osigurana večera.

Smještaj: u sportskoj dvorani OŠ Gornji Kričak ili u kampu (potreban šator)

Obavezni dokumenti: osobna, zdravstvena i važeća planinarska iskaznica za 2019. godinu.

Vodiči: Grupa A: Nikola Biliškov, mob: 0917209759, e-mail: nbilis@irb.hr Grupa B: raspoloživi vodiči na terenu.

Prijave za izlet: kod vodiča, e-mailom, telefonski ili na sastancima Društva.

Prijave do 29. rujna.

Cijena prijevoza: 400 kn. Uplata na račun PD-a Grafičar (IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: izlet BiH)

Ostali troškovi: korištenje planinarske kuće pod Vošcem, boravišna pristojba

Ostala događanja: predavanje Silva Kara (5. listopad), izložba fotografija Stanka Gilića, mogućnost nabavke knjiga i majica, tulumi. Više informacija na stranici događanja „Glavno da se klajmba“: https://www.hps.hr/vijesti/10490/memorijalni-skup-glavno-da-se-klajmba-2019/ ili na Facebooku: https://www.facebook.com/groups/glavno.da.se.klajmba/

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 
 

Powered by iCagenda

TOP