Žumberak, staza kneževa u arheološkom parku Budinjak

Kategorija
JEDNODNEVNI IZLET
Datum
Nedjelja, 27. Listopad 2019.

Sljedeći u nizu kulturno-povijesnih i gastronomskih izleta, vodi nas u Žumberak. Žumberak ili Žumberačka gora (slov. Gorjanci) je gorje na sjeverozapadu Hrvatske, južno od Zagorja i zapadno od Zagreba te dijelom u Sloveniji. Žumberak je i naziv za hrvatsku mikroregiju koja obuhvaća hrvatski dio gore. Najviši je vrh Sveta Gera (slov. Trdinov vrh) na 1178 metara nadmorske visine, koji je ujedno i najviši vrh kontinentalne Hrvatske. Bogatstvo biljnim i životinjskim svijetom te vodom, zanimljive su značajke ove planine. Nekada su se koristila i rudna bogatstva po kojima je Žumberak poznat; osobito su se vadili bakar, te u manjim količinama zlato i željezo.          

PLAN IZLETA:     

Nedjelja, 27.10.2019. Polazak autobusom iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 8 sati. Vožnja preko Bregane, a potom uz potok Bregana, Žumberačkim putem do mjesta Grdanjci gdje je kratki predah za kavu. Putovanje nastavljamo do mjesta Stojdraga. Ako je stala draga možemo i mi, jer će nam se prvi puta na našem pohodu otvoriti pogledi preko Šengena u Sloveniju. Stojdraga je centar Žumberačkog vikarijata, u mjestu se nalazi grkokatolička crkva Sveti Juraj Velikomučenik koju je zgodno pohoditi na Jurjevo.

Nastavljamo vožnju do mjesta Kravljak, otkuda krećemo na hodnju šumskim putem do Starog grada Turščaka. (585 m, KT HPO) Njega danas čine ostaci dviju kula koje su međusobno udaljene 20-ak metara, u šumi se nalazi još jedna manja kula, dok se u okolici nalazi nekoliko obrambenih jaraka. Pretpostavlja se da je Stari grad Tuščak građen krajem 12. ili početkom 13. stoljeća, a da je možda već u 14. stoljeću bio napušten i ruševan.

Nakon povratka do autobusa grupa B nastavlja vožnju do Eko centra Budinjak. To je ishodišna točka za obilazak Arheološkoga parka i poučne Staze kneževa. Staza je duga 4,2 km i njen obilazak traje 2 sata (K-1, T-1)

Grupa A kreće na hodnju od Kravljaka preko vrha Kičer (753 m) do Pokleka, dalje preko Sječevca i Bratelja do Budinjaka. Ukupno hoda za grupu A, oko 5 sati (K-2, T-1).

Po povratku u centar Budinjak, gdje se svi sastajemo, biti ćemo spremni za veseli susret za stolom uz delicije iz našeg provijanta.

Planirani povratak u Zagreb oko 18 sati. Izlet vodi: Vesna Kantura

OPREMA: Planinarske cipele, štapovi, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i kiše. POTREBNI DOKUMENTI: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

CIJENA: prijevoz 60 kuna Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva, IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: izlet Žumberak

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 
 

Powered by iCagenda

TOP