BAŠKE OŠTARIJE, KIZA, LJUBIČKO BRDO, VELIKI SADIKOVAC

Kategorija
DVODNEVNI IZLET
Zadnji tadum
Nedjelja, 6. Listopad 2019.

5.10.-6.10. BAŠKE OŠTARIJE, KIZA, LJUBIČKO BRDO, VELIKI SADIKOVAC

Dvodnevni izlet s noćenjem u planinarskoj kući Vila Velebita u Baškim Oštarijama, vodi nas na spoj srednjeg i južnog Velebita. Laka dostupnost i mnoštvo staza i vrhova u okolici, čine ovo mjesto poželjnim ishodištem za planinarske izlete.

PLAN IZLETA:

Subota, 5.10.2019.

Polazak autobusom iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 6.30 sati. Vožnja autocestom A1 do izlaza Gospić, uz stajanje na kavu, dalje prema Karlobagu do Baških Oštarija. Smještaj u planinarskoj kući Vila Velebita (920 m). Početak hodnje stazom preko Stupačinova, uspon na Kizu (KT HPO, 1274 m). Metalni žig Kize nije na vrhu, nego na stijeni uz rub vršne livade (5' prije vrha, na mjestu odakle se prvi put pruža vidik na nazubljeni niz Dabarskih kukova). Za uspon na vrh je potrebno malo spretnosti. Silazak uz gubitak visine dvjestotinjak metara, do ceste, pa dalje prema Ljubičkom brdu. Ljubičko brdo uzdiže se povrh izvora potoka Ljubice (otud mu ime), zatvarajući sa sjeverne strane oštarijsko polje. Niže padine obrasle su šumom do polovine visine, a iznad toga je travnati pojas, dok se na sjeverozapadnom dijelu brda nalaze slikovite okomite stijene (Medvjeđi kuk, Božin kuk i Kuk od Karline plane). Vrh je travnat, a na njemu je jednostavan drveni križ. (KT HPO 1320m). Pozornost promatrača posebno privlači stjenoviti Filipov kuk (1055 m) koji je dio Ljubičkog brda i ujedno najjužniji stjenoviti kuk u nizu Dabarskih kukova. Spust grebenom na jugoistočnu stranu i povratak do planinarske kuće. Ukupno hoda 6 sati, (K2, T1 s kraćim detaljima T2) Zajednička večera, druženje, noćenje.

Nedjelja, 22.9.2019.

Nakon doručka, polazak u 8 sati na hodnju prema Velkom Sadikovcu. Veliki Sadikovac (KT HPO 1286 m) je istaknuto brdo jugoistočno od Baških Oštarija, s dva vrha i prostranim travnatim sedlom između njih. Vrh je orijentiran na ličku stranu. Po slikovitosti vidika to je jedan od najljepših velebitskih vrhova. Na vršnom grebenu, 50 metara prije vrha, široka je i duboka krška jama. Povratak preko Sladovačkog brda (1214 m). Ukupno hoda 4 sata (K2, T1) Poslije ručka, predah ili raniji povratak za Zagreb s usputnim usponom na Zir (KT HPO 850m), ukupno hoda 2,5-3 sata, (K1, T2)

OPREMA: Čvrste planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, toplija odjeća za večer i jutro, zaštita od sunca, vjetra i kiše.

POTREBNI DOKUMENTI: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

PREHRANA: Za prvi dan ponijeti sve što je potrebno za cjelodnevni boravak u prirodi, moguća priprema zajedničke večere. Ponijeti hranu i za drugi dan. Ručak moguć u Hostelu Baške Oštarije.

CIJENA: prijevoz kombijima: 150 kn, na bazi popunjenih kombija. Cijena noćenja u planinarskoj kući iznosi 60 kn. Troškovi noćenja i naručene hrane plaćaju se davatelju usluge.

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 

 
 

Powered by iCagenda

TOP