Put Malog princa - Krupa

Kategorija
DVODNEVNI IZLET
Zadnji tadum
Nedjelja, 22. Rujan 2019.

Dvodnevni izlet s noćenjem u šatorima, vodi nas podno Velebita uz tok jedne od naših ponajljepših rijeka. Od ušća Krupe u Zrmanju, do Kudinog mosta i malo dalje do ušća Krnjeze u Krupu, staza prolazi dvjestotinjak metara dubokim kanjonom. Na rijeci je devetnaest slapova od kojih je najpoznatiji Deveterac, 13 metara visoki slap sačinjen od devet sedrenih barijera.

Drugi dan je rezerviran za Put Malog princa, koji se još naziva poučna staza Malog princa. Smještena je u južnom dijelu Velebita, neposredno iznad prijevoja Prezid na cesti Gračac - Obrovac. Staza obiluje čudnovatim i posjeta vrijednim kamenim tvorbama; Dvori, Konoba, Niska vrata, Dvorska vrata, Zdenkova jama, Šušnjevac, Slipi klanac, Tisni klanac, Podkuk, Krivi klanac, Tonkina vrata, Stankina vrata, Kičma (osigurana sajlom) te posljednja i najljepša Nebeska vrata. Ova poučna staza spada među zahtjevnije planinarske staze u Hrvatskoj, iako u promjeru ima samo 600 m te nije potrebno više od 3-4 sata za obilazak. Na postojanju ove staze treba zahvaliti zadarskom planinaru Slavku Tomerlinu Tateku koji je zajedno sa Zdenkom Morovićem (po kojemu je Zdenkova jama i dobila ime) oklinčao i markirao stazu. (izvor: Wikipedija)

PLAN IZLETA:

Subota, 21.9.2019.

Polazak autobusom iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 6.30 sati. Vožnja autocestom A1 do Sv. Roka, uz stajanje na kavu, dalje preko Gračaca i Velebita do sela Golubić. Početak hodnje stazom Vratolom, do dna kanjona i ušća Krupe u Zrmanju. Dalje uzvodno uz rijeku do Kudinog mosta. U zavisnosti od vremenskih prilika i rasploživog vremena uspon prema autobusu kod Kuća Veselinovića ili produžetak do manastira Krupa. Vožnja do kampa u kojemu ćemo se smjestiti. Podizanje šatora, večera, druženje, počinak. Učesnici koji ne mogu ili ne žele spavati u šatorima, poslije večere produžuju do Obrovca. Smještaj u trokrevetnim sobama.

Nedjelja, 22.9.2019.

Nakon doručka, spremanje šatora, polazak u 8 sati i vožnja do prijevoja Prezid, gdje počinje hodnja do planinarskog skloništa Crnopac. Otuda po kružnoj stazi Malog princa. Staza je tehnički i kondicijski zahtjevna, pa je potreban dodatni oprez. Poslije obilaska, spust prema autobusu i polazak prema Zagrebu. Usputno stajanje za objed ili osvježenje, dolazak u večernjim satima.

OPREMA: Čvrste planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, toplija odjeća za večer i jutro, zaštita od sunca, vjetra i kiše. Oprema za kampiranje.

TEŽINA: prvi dan K 1, T 1, 4-5 sati hoda, drugi dan K 2, T 2, 7-8 sati hoda.

POTREBNI DOKUMENTI: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

PREHRANA: Za prvi dan ponijeti sve što je potrebno za cjelodnevni boravak u prirodi, večera moguća u restoranu seoskog gospodarstva. Ponijeti hrane i za drugi dan.

CIJENA: prijevoz: 200 kn, na bazi 30 osoba. Cijena smještaja u kampu iznosi 60-70 kn po osobi, u zavisnosti o broju osoba u šatoru. Cijena noćenja u trokrevetnim sobama u Obrovcu iznosi 110 kn. Smještaj u sobama je brojem ograničen, a prijave za taj tip smještaja su moguće do 16.9. Kod prijave navesti gdje želite noćiti. Troškovi noćenja i naručene hrane plaćaju se davatelju usluge. Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva, IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: izlet Krupa

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

Fotografije: Ana Sopina, rujan 2019.

 

 

 

 

 
 

Powered by iCagenda

TOP