Ćićarija: Planik, Korita, Županj vrh i Orljak

Kategorija
DVODNEVNI IZLET
Zadnji tadum
Nedjelja, 7. Travanj 2019.

Objavu pripremio: Nikola Biliškov:

Pružajući se od Kopra u Sloveniji do prijevoja Poklon ispod Vojaka, Ćićarija je dugačka stepenasta visoravan prebogata lokalitetima koji privlače sve ljubitelje i poštovatelje prirode, od planinara, speleologa i penjača, do biologa, geologa i drugih znanstvenika. S druge strane, to je prostor vrlo velike etničke raznolikosti te razmeđa dijalekata, prostor na kojem su nekad živjeli brojni stočari, a čija su sela danas velikim dijelom utihnula.

Na ovom izletu vodimo vas u samo srce Ćićarije. Prvo ćemo posjetiti njen najviši vrh Veli Planik, a zatim Županj vrh i Korita, s atraktivnom stijenom Brajkovog vrha iz kojega izvire nepresušni izvor izvrsne vode, što je neprocjenjivo bogatstvo u tom kamenitom planinskom kraju. Nakon noćenja u planinarskoj kući produžujemo sjeverozapadno prema Orljaku, iz kojeg se spuštamo u Lanišće i Podgaće. Proljeće je sigurno najljepši dio godine za šetnje Ćićarijom i za zaljubljivanje u tu prostranu planinu.

Prvi dan

Okupljanje u 6:15 u Trnjanskoj cesti, s istočne strane KD Vatroslav Lisinski. Pokret u 6:30.

Autobusom dolazimo do zaselka Mariškići, oko 2 km od Lupoglava. S tog mjesta krećemo prvo šumom uzbrdo, stazom koja nas vodi preko stjenovite stepenice. Zatim izbijamo na prostranu travnatu visoravan, preko koje staza, zaobilazeći nekoliko manjih vrhova, vodi prema Planiku. Zadnji dio ove dionice je opet gusta bukova šuma, s koje se konačno lijevo odvaja strmi odvojak prema samom Velom Planiku (KT HPO, IPP).

S Velog Planika staza vodi u smjeru sjeverozapada kroz prekrasnu šumu, a zatim preko golog grebena prema Koritima. Malo prije planinarske kuće se odvajamo sjevernim odvojkom prema Županj vrhu (KT HPO). Na njega se uspinjemo sjeverozapadnim obronkom, prekrivenim šumom, a spuštamo se travnatom južnom stranom, gdje se spajamo na stazu što nas uskoro dovodi do planinarske kuće Korita.

Korita su smještena iznad sela Brgudac. Donedavno je to bio travnjak, koji je služio kao bogati pašnjak. Obilan izvor izvrsne vode u podnožju atraktivne stijene Brajkovog vrha, s izgrađenim koritima (po kojima je lokalitet i dobio ime) je služio pastirima i njihovoj stoci, a danas je odlično osvježenje nakon duge planinarske ture. Tu se nalazi i planinarska kuća, o kojoj se brine PD Glas Istre iz Pule.

 

Drugi dan

Nadopunjujemo zalihe vode na izvoru ispod Brajkovog vrha, nakon čega krećemo prema Orljaku. Usput se možemo popeti na Brajkov vrh (KT IPP), a tu postoji nekoliko mogućnosti: jedna, atraktivnija, ali malo zahtjevnija, je preko stijene iznad izvora, a druga je obilježenom stazom, koja se odvaja lijevo s Borisovog puta.

Tzv. stazom božura idemo prema Orljaku. Na Orljak dolazimo stazom koja nas vodi kroz izmjenični šumsko-livadski krajolik, prošaran makijom, sve aranžirano lijepim pogledima. Sam Orljak (KT HPO, IPP) je stjenoviti vrh iznad Lanišća, Podgaća, Prapoča i Račje Vasi, obilježen velikim metalnim križem.

S Orljaka se spuštamo na lokalnu makadamsku cestu, koja je nekad služila kao glavna prometnica, au XIX. stoljeću i kao državna granica. S te ceste se nakon nekog vremena lijevo odvaja pješačka staza kroz šumu, a uskoro izbijamo na stijenu iznad . Strmo se spuštamo prema Lanišću, iz kojega idemo do Podgaća, gdje će biti organizirano druženje s lokalnim stanovnicima.

Nakon toga se ukrcavamo u autobus i vraćamo se u Zagreb u ranim večernjim satima.

Noćenje u planinarskoj kući Korita, Cijena smještaja: 50 kn

Prehrana: iz ruksaka. Planinarska kuća Korita nije opskrbljena. Međutim, iza nje je uređeno ognjište, koje možemo iskoristiti kao roštilj.

Zahtjevnost izleta: tehnička T1 (lagana) uz nekoliko detalja na granici zahtjevnosti T2, kondicijska K2

Oprema: standardna planinarska oprema za ljetno planinarenje u skladu s vremenskim uvjetima (štapovi, prva pomoć, presvlaka, voda, eventualno zaštita od Sunca), visoke planinarske cipele. Zbog izloženosti ponesite vjetrovku i kapu. Ponijeti i vreće za spavanje.

Obavezni dokumenti: osobna, zdravstvena i važeća planinarska iskaznica za 2019. godinu.

Vodiči: Nikola Biliškov, mob: 0917209759, e-mail: nbilis@irb.hr

Pomoćni vodič:

Prijave za izlet: kod vodiča, e-mailom, telefonski ili na sastancima Društva. Prijave za izlet će biti zaključene u nedjelju 31. ožujka, nakon čega neće biti moguć povrat uplata u slučaju izostanka s izleta.

Cijena izleta: 200 kn na bazi 30 (minibus) ili 18 sudionika (2 kombija). Cijena uključuje najam autobusa, putne troškove, troškove vozača i vodiča. Uplata na račun PD-a Grafičar (IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: izlet Ćićarija) Cijena izleta ne uključuje smještaj u planinarskoj kući.

Cijena smještaja: 50 kn

Obilaznice: Istarski planinarski put (Istarski planinarski savez, Pula), Predbilježbe za narudžbu dnevnika obilaznica kod glavnog vodiča do 15. ožujka. Cijene dnevnika obilaznica: IPP = 80 kn + poštarina.

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 

 
 

Powered by iCagenda

TOP