Kvarnerske panorame 2:: Crna punta - Skitača - Labin

Kategorija
DVODNEVNI IZLET
Zadnji tadum
Nedjelja, 24. Veljača 2019.

Između Raškog zaljeva i Kvarnera, od rta Crne Punte do Labina, smjestio se Labinski poluotok, kameniti greben na udaru bure, koji putniku na svakom koraku poklanja prekrasne široke poglede na sve strane, a cijeli je gusto obrastao mirisnim mediterasnim biljem, zbog čega neki dio Istarskog planinarskog puta od Skitače do Labina nazivaju stazom kadulje. Od pamtivjeka je taj istureni poluotok, zbog svoje otvorenosti, bio korišten kao osmatračnica, čemu svjedoče brojni ostaci iz svih povijesnih pa i pretpovijesnih vremena. Pridružite nam se na ovom dvodnevnom izletu i upoznajte taj ponešto slabije posjećen kutak svijeta.

Organizator izleta: PD Grafičar

1. dan

Okupljanje u 6:30 u Trnjanskoj cesti, s istočne strane KD Vatroslav Lisinski. Pokret u 7:00

Skupina A

Od zaseoka Brovinje (78 m), dokle se stiže busom, polazi se prema Crnoj punti (0 m, KT IPP, LPP), rtu koji je najjužnija točka Istarskog i Labinskog planinarskog puta. Nakon kraće pauze na rtu, krećemo na uspon prema Skitači (425 m). Smještamo se u planinarskoj kući (KT IPP, LPP). Vrijeme hodanja oko 3,5 sata. Ako bude želje, nakon odmora u planinarskoj kući Skitača, možemo obići i okolinu (Vidikovac, Suze sv. Lucije i Velo Kolo).

Skupina B

Autobus skupinu iskrcava ispred planinarske kuće Skitača, gdje se planinari smještaju i, nakon odmora, kreću u obilazak okoline, do obližnjih vrhova Orlić, te do Vidikovca, Suza sv. Lucije i Velog Kola. Vrijeme hodanja oko 2 sata. Večera i spavanje u planinarskoj kući Skitača.

2. dan

Skupina A

Od planinarske kuće Skitača krećemo u smjeru sjevera, preko vrhova Orlić (KT IPP, LPP) i Oštri (KT IPP, LPP), pa grebenom dalje, kroz nekoliko zaselaka, na kraju dolazimo do Labina (KT IPP, LPP). Tamo se sastajemo sa skupinom B. Put je dug oko 16 km, vrijeme hodanja oko 5 sati.

Skupina B

Neka od šetnica u okolini Labina (npr. Sentoninom stazom do Rapca, gdje planinare čeka autobus, koji ih vraća u Labin), obilazak starog grada Labina.

Noćenje: u planinarskoj kući Skitača

Zahtjevnost izleta: tehnička T1 (lagana), kondicijska K1

Oprema: standardna planinarska oprema za ljetno planinarenje u skladu s vremenskim uvjetima (štapovi, prva pomoć, presvlaka, voda, eventualno zaštita od Sunca). Zbog izloženosti ponesite vjetrovku i kapu.

Prehrana: tokom ture iz ruksaka, večera u planinarskoj kući Skitača. Obavezni dokumenti: osobna, zdravstvena i važeća planinarska iskaznica za 2019. godinu.

Vodiči: Nikola Biliškov, mob: 0917209759, e-mail: nbilis@irb.hr

Pomoćni vodič:

Prijave za izlet: kod glavnog ili pomoćnog vodiča, e-mailom, telefonski ili na sastancima Društva. Prijave za izlet će biti zaključene u četvrtak, 14. veljače 2019. u 21 h. Nakon toga neće biti moguć povrat uplate u slučaju izostanka s izleta.

Cijena izleta: na bazi 30 (minibus) ili 18 sudionika (2 kombija) je:

  • za članove PD Grafičar: 150kn (Društvo sufinancira do pune cijene)
  • za ne-članove PD Grafičar: 180kn (puna cijena prijevoza)

Cijena uključuje najam autobusa, putne troškove, troškove vozača i vodiča. Uplata na račun PD-a Grafičar (IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: izlet Skitača)

Cijena izleta ne uključuje smještaj i večeru u planinarskoj kući.

Cijena smještaja: 50 kn

Obrok (istarska maneštra s kobasicama): 35 kn

Obilaznice: Istarski planinarski put (Istarski planinarski savez, Pula), Labinski planinarski put (PD Skitači, Labin). Predbilježbe za narudžbu dnevnika obilaznica kod glavnog vodiča do 7. veljače. Cijene dnevnika obilaznica: IPP = 80 kn + poštarina, LPP = 30 kn + poštarina.

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 

 

 

 

Objavu pripremio: Nikola Biliškov

 

Photo: Dom Skitača: http://www.hps.hr/info/planinarske-kuce/planinarska-kuca-skitaca/

 
 

Powered by iCagenda

TOP