16.-22.06.2022. Sjeverna Makedonija

Kategorija
ŠESTODNEVNI IZLET
Zadnji tadum
Srijeda, 15. Lipanj 2022. 00:00

SJEVERNA MAKEDONIJA

ŠAR-PLANINA, OHRID, PELISTER

16.6.-22.6.2022.

         Veliki godišnji izlet Društva, vodi nas u Republiku Sjevernu Makedoniju, u obilazak dvije od tri najviše makedonske planine, sva tri nacionalna parka i turističkog bisera - Ohridskog jezera.

         Iznad prostranog bila Šar-planine, duge 80, a široke do 20 km, uzdiže se greben prosječne visine 2300 m s brojnim vrhovima koji joj daju nazubljen izgled. S kosovske strane, planina je alpskog karaktera sa strmim stjenovitim padinama, dok s  makedonske strane poprima pitomiji izgled s brojnim pašnjacima. Dio planine koji se nalazi na području Kosova ima status nacionalnog parka zbog raznolikog biljnog i životinjskog mnoštva, s brojnim endemima i reliktima Balkana. Najviši vrh je Titov vrh (2747), izvornog imena Golem Turčin.

         Na krajnjem jugozapadu Makedonije, na granici s Republikom Albanijom, u dubokoj kotlini između planina Galičice (nacionalni park) i Jablanice, na nadmorskoj visini od 695 m smjestilo se tridesetak km dugo i petnaestak km široko Ohridsko jezero. Od 1980. jezero i grad Ohrid nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. Zbog svoje starosti, jezero je dom brojnim endemskim vrstama. Danas popularno ljetovalište, nastanjeno je od prapovijesti i obiluje arheološkim lokalitetima.

         Nacionalni park Pelister s istoimenim vrhom (2601) na planini Baba, do kojega vodi jedna od najljepših planinarskih staza je prvo zaštićeno prirodno dobro u Makedoniji. Najpoznatije obilježje su kamene rijeke, hrpe granita i kvarca, koje su godinama polako klizile u dolinu i stvorile svojevrsni tok. Šume parka Pelister čine jedinstvena stabla i biljke među kojima prevlada drvo molika, vrsta bora koji raste samo na središnjem dijelu Balkana

 

PLAN IZLETA:

četvrtak, 16.6.

         Polazak iz Zagreba u 5 sati. Vožnja autocestom preko Beograda, Niša do Skopja s usputnim stajanjima. Dolazak u Skopje u poslijepodnevnim satima, obilazak grada, ručak po izboru. Predvečer, polazak za Tetovo, te dalje do Popove Šapke, najpoznatijeg makedonskog skijališta. Smještaj u hotelu u trokrevetnim i četverokrevetnim sobama. Večera, noćenje.

 

petak, 17.6.

         Grupa A: Rano ustajanje, doručak i polazak na hodnju. Uspon na Titov vrh (2747 mnm). Put do vrha lakšom, Vakafskom stazom traje 4 - 5 sati većim dijelom po prostranim livadama do izlaska na sedlo između Bakardana i Titovog vrha, od kuda slijedi završni uspon po grebenu. Ukupno hoda 9 - 10 sati. Po povratku, večera i noćenje. Visina polazišta: 1730 mnm. Na putu je potrebno savladati 1120 metara visinske razlike u jednom smjeru.

Težina: Kondicijski teško, tehnički umjereno zahtjevno.

         Grupa B: kružna tura u trajanju 3-4 sata, kondicijski i tehnički lako.

 

subota, 18.6.

                  Nakon doručka, spremanje stvari i polazak prema Ohridu. Usputni obilazak nacionalnog parka Mavrovo. U njemu se nalazi i najviša makedonska planina, Korab (2764 mnm). Dolazak u Ohrid u poslijepodnevnim satima, razgledanje grada i njegovih znamenitosti. Smještaj u hotel****. Večera i slobodno vrijeme.

 

nedjelja, 19.6.

         Nakon doručka, obilazak kulturno-povijesnih lokaliteta u okolici. Posjet Nacionalnom parku Galičica. Vožnja prema Bitolju i dolazak u Nacionalni park Pelister, smještaj u hotel***. Večera, noćenje.

 

ponedjeljak, 20.6.

         Grupa A: Rani doručak, polazak na hodnju. Uspon na vrh Pelister (2601 mnm) preko skijališta Kopanki, dalje grebenskom stazom preko vrhova Stiv (2468) i Ilinden (2542). Atraktivna, ali vrlo naporna staza, koja je na dijelovima osigurana sajlama. Potreban oprez. Uspon traje oko 5 sati. Spust nešto lakšom stazom preko bolnica.

Visina polazišta: 1420 mnm.

Visinske razlike oko 1500 m u usponu i u silasku.

Težina: Kondicijski vrlo teško, tehnički zahtjevno.

Ukupno hoda 9-10 sati

         Graupa B: hodnja 3-4 sata nekom od lakših staza u parku (po dogovoru).

Povratak u hotel, večera, noćenje

 

utorak 21.6.

         Nakon doručka, odjava iz hotela i polazak prema Skopju i dalje do Parka prirode Stara Planina u Republici Srbiji, područja s vrijednim geomorfološkim i hidrogeološkim pojavama. Stara planina je dio kompleksa planine Balkan, a najviši vrh u Srbiji je Midžor (2169 mnm). U zavisnosti o raspoloživom vremenu, uspon na Midžor to poslijepodne ili sutradan rano u jutro. Ukupno hoda 4,5 sata uz visinsku razliku od cca 600m. Kondicijski i tehnički lako.

Smještaj u apartmanima, večera i druženje.

 

srijeda 22.6.

         Nakon doručka, polazak za Zagreb. Usputno stajanje za odmor i okrijepu prema potrebi. Dolazak u Zagreb u kasnim večernjim satima.

 

Oprema: Čvrste planinarske cipele, toplija odjeća, zaštita od sunca, vjetra i kiše. Slojevita odjeća zbog većih razlika u dnevnoj temperaturi.

Potrebni dokumenti: valjana osobna iskaznica ili važeća putovnica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica, putno osiguranje (po želji).

Prijevoz kombijima. Cijena prijevoza: 850 kuna, na bazi popunjenih kombija, plativo nakon prijave i potvrde slobodnih mjesta.

Cijena 6 polupansiona (doručak/večera), iznosi 160 € po osobi, plativo samo u gotovini davateljima usluga. Ponijeti rezerve hrane zbog ograničene mogućnosti opskrbe u planinskom smještaju.

 

Otkazivanje izleta i povrat uplaćenog iznosa nije moguć nakon 1.6.2022. Nakon tog roka moguća je zamjena učesnika, samo uz pristanak vodiča.

 

Prijave:  Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 
 

Powered by iCagenda

TOP