07.-08.05.2022. susret s PD Delo - Južni Velebit

Kategorija
DVODNEVNI IZLET
Zadnji tadum
Nedjelja, 8. Svibanj 2022. 00:00

7.5. - 8.5. 2022. JUŽNI VELEBIT

TULOVE GREDE, BOJIN KUK, VELIKA PAKLENICA, MANITA PEĆ, ANIĆA KUK

 

Dvodnevni izlet i susret s prijateljima iz PD Delo vodi nas na neka od najpoznatijih planinarskih odredišta južnog Velebita. Duboko usječeni kanjoni Male i Velike Paklenice, okosnica su nacionalnog parka. Među bogatstvom šumskih zajednica, ističu se šume crnog bora po čijoj je smoli, paklini, dobila ime te šume bukve i bora krivulja. Geomorfološke osobine kanjona osobito su omiljene među penjačima koje se može sresti veći dio godine. Iznad kanjona Velike Paklenice, uzdiže se i najveća stijena u Hrvatskoj, Anića kuk.

 

PLAN IZLETA:

Subota, 7.5.2022.

Polazak iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 7.00 sati. Vožnja autocestom A1 do odmorišta Zir, gdje ćemo se susresti s članovima PD Delo. Dalje Majstorskom cestom preko Malog Alana do Vrhpraga (856 m) gdje počinje staza za Tulove grede ( 1120 m). Uspon traje 45 min, kondicijski lako, tehnički umjereno zahtjevno. Za one koji će preskočiti uspon, oraganizirat će se kraća tura u podnožju.

Po silasku, nastavak vožnje do Starigrada gdje se planira predah za ručak. Nakon toga, transfer do Crkve Gospe od Rujna (875 m), na Velikom Rujnu, ovećoj zaravni dugoj 3,5 km. Uspon na Bojin kuk (1110 m, KT HPO) iznimno slikovit vrh, s prekrasnim pogledom. Hoda ukupno oko 2,5 sata. Kondicijski lako, tehnički zahtjevno, zbog završnog prilaza kroz stijenu. Grupa B će za to vrijeme uživati u šetnji Starigradom.

Prijevoz do kampa Šibuljina gdje ćemo se smjestiti u četverokrevetnim kućicama. Večera prema naknadnom dogovoru, druženje, noćenje.

 

Nedjelja, 8.5.2022.

Nakon doručka, polazak u 8 sati. Prijevoz do ulaza u nacionalni park Paklenica. Obilazak posjetiteljskog centra "Podzemni grad Paklenice".

Grupa A: od parkirališta kanjonom Velike Paklenice do Anića luke, potom do pećine Manita peć (570 m). Uspon serpentinama, građenom stazom. Vođeni obilazak u trajanju pola sata. Ukupno 3 sata hoda. Kondicijski i tehnički nezahtjevno.

Grupa B: kanjonom Velike Paklenice do odvojka za istočni prilaz, dalje strmo podno 300 metara visoke stijene do izlaska iz kanjona, pa uspon na Anića kuk (712 m KT HPO). Završni uspon je kroz stijenu, gdje je potrebno malo si pomoći rukama. Silazak preko Jurlina, nešto blažom stazom, pa u nastavku kanjonom do parkirališta. Ukupno 4-5 sati hoda. Kondicijski i tehnički umjereno zahtjevno.

Grupa C: lagana šetnja kanjonom 1,5 sat. Kondicijski i tehnički lako.

Po završetku hodnji, zajednički ručak. Povratak u Zagreb u večernjim satima.

OPREMA: Čvrste planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i kiše.

POTREBNI DOKUMENTI: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

PREHRANA: U ugostiteljskim objektima ili/i iz ruksaka.

CIJENA: prijevoz autobusom ili kombijima: 250 kn. Cijena noćenja iznosi 100 kn. Troškovi noćenja i naručene hrane plaćaju se davatelju usluge. Cijena ulaznice u nacionalni park je 25 kuna, cijena ulaznice u Manitu peć je 30 kuna, plativo na ulazu. Kod prijave navesti da li ćete posjetiti Manitu peć.

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 

 
 

Powered by iCagenda

TOP