01.05.2022. Šatorina, Srednji Velebit

Kategorija
OPĆA PLANINARSKA ŠKOLA - Jednodnevni izlet
Datum
Nedjelja, 1. Svibanj 2022. 00:00

Park prirode Velebit najveće je i najsloženije zaštićeno područje u Republici Hrvatskoj. Reljefno i vegetacijski obuhvaća planinu Velebit koja je zbog svojih prirodnih vrijednosti i značenja za očuvanje biološke raznolikosti planeta 1978. godine uvrštena u mrežu međunarodnih rezervata biosfere UNESCO-a „Čovjek i biosfere“. U njemu je strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi i NP Sjeverni Velebit i NP Paklenica. U njemu nalazimo oko 2000 biljnih vrsta( od toga oko 50 endemskih) i sva tri najvećasisavca (mrki medvjed, vuk i ris).

Štirovača

U svom južnom dijelu Nacionalni park „Sjeverni Velebit“ obuhvaća i dio Štirovače – prostrane doline na oko 1100 m n.v. poznate po velikim očuvanim crnogoričnim šumama. Štirovača je među rijetkim lokalitetima u Parku s izvorom pitke vode i nekoliko potočića koji napajaju okolne vlažne livade. Izvor web str. NP sjeverni velebit

Godine 1928/29 Financijskim zakonom Kraljevine Jugoslavije, ministar Ivan Krajač proglasio je Štirovaču, Bijele i Samarske stijene te Plitvička jezera nacionalnim parkom. Zakon je nažalost vrijedio samo godinu dana.

Planinarska staza vodi od izvora na Štirovači asfaltiranom cestom do Jovanović padeža (2 km) gdje skreće desno na makadamski put, a nakon 800 m napušta cestu i vodi kroz šumu blago se penjući do planinskog proplanka Dokozina plan (1250 m) gdje izlazi na šumsku cestu.

Nakon 100 m ponovno napušta cestu i ide kroz šumu dobro zidanom stazom, a zadnjih 20 minuta staza napušta šumski hlad i vodi po travnatom obronku sve do vrha. Šatorina je najviši vrh srednjeg Velebita s kojeg se pruža prekrasan pogled na sve četiri strane svijeta, od mora, cijelog velebitskog grebena do Like i planina Bosne, a najimpresivniji je vidikovac na štirovačku kotlinu i prekrasnu crnogoričnu šumu. Ime je dobila zbog svog izduženog travnatog vrha u obliku šatora. Izvor: PP Velebit.

Polazak: 7h s parkirališta iza Cibone; ulica Florijana Andrašeca.

Hodanja: oko 6 sati (dužina 8,5 km x 2, srednje teško).

Prijevoz: autobus 150.-kn(na bazi 30 prijava). Uplata na žrn HR3323600001101501997, svrha, izlet Šatorina.

Dokumenti: osobna, planinarska ( za 2022 g.) i zdravstvena iskaznica.

Karta: Srednji Velebit, SMAND

Oprema: standardna planinarska u skladu sa vremenskim uvjetima.

Hrana: iz ruksaka

Prijave i informacije, vodič: Damir Gross, mob. 091 575 2842 i Alida Viktorija Maskalan.

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič izleta zadržava pravo izmjena i dopuna u programu prema uvjetima na terenu.

SVI SUDIONICI DUŽNI SU SE PRIDRŽAVATI NAPUTAKA I EPIDEMIOLOŠKIH PREPRORUKA HZJZ

 
 

Powered by iCagenda

TOP