03.12.2017. Gorščica

Na okretištu tramvaja u Dubravi sastali smo se, nas osmero planinara, spremni za izlet na jedno od najljepših mjesta na Medvednici- Gorščicu.
Krenuli smo u 9 sati autobusom za Vidovec. Putem smo prošli kroz naselje Granešina gdje se ljepotom ističe crkva Rođenja Blažene Djevice Marije. Nakon 10 minuta vožnje izlazimo u Vidovcu i krećemo prema Gorščici preko Pečovja nemarkiranim putem. Naša voditeljica izleta, Vesna Kantura, veoma dobro poznaje tu stazu te nam je zanimljivo objašnjavala sve što smo putem vidjeli. Kako je vrijeme prolazilo zimski dan postajao je sve sunčaniji i vedriji. Magla se već bila razišla i pred nama su se pojavljivali vidici sve jedan ljepši od drugoga. Oko nas pružali su se obronci brežuljaka bogati vinogradima i voćnjacima. Prolazeći kroz šumu čuli smo šum obližnjeg potoka Ribnjaka.
Nakon sat i pol laganog hoda stigli smo do predjela gdje je prevladavalo kamenito tlo. Krajolik je zbog toga bio posebno zanimljiv za istraživanje. Trebalo je malo više koncentracije i spretnosti u hodu da bismo stigli na sam vrh, greben Pečovje (655m). Ispred nas bijelila se 23 m visoka stijena. Pravi planinski doživljaj! Bravo za našu Vesnu koja nas je sve s lakoćom dovela do cilja!
Nastavili smo dalje ravnim dijelom grebena gdje je tlo obraslo borovnicama. Vidovčani borovnice zovu risje pa je otud nastao i naziv ovog predjela Risje. Okolo raste šuma bukve i jele. Mještani bukvu zovu beliš po svijetlosivoj kori stabla. U blizini se nalazi i Beliški zdenac. Cijelo to područje bogato je izvorima pitke vode.
Za nešto više od tri sata hoda stigli smo na naše odredište. U Kaptolskoj lugarnici na Gorščici čekalo nas je veselo društvo planinara. Za stolom pridružili su nam se Željko i Marijan iz PD Kapela. Bilo je tu svega …domaće kuhano vino, krvavice, palačinke i juha od gljiva.
Nakon ručka i odmora, fotografiranje ispred doma i povratak markiranim putem do Vidovca. Pola sata prije polaska autobusa u Vidovcu popili smo kavu na terasi gostionice i zahvalili našoj Vesni za izvrsno vođenje i veselo druženje. Oko 16.15 sati bili smo već u Dubravi na okretištu.
Predivan dan i predivan izlet! Vraćamo se na Gorščicu što prije.
Zapisala: Biljana Radanović
Fotografije: Biljana Radanović