17.09.2017. – Aquatika – Ribnik – Srce prirode

Poslije nekoliko dana kiše i sivila, dvadesetak nepokolebljivih našlo se u 8.15 na parkiralištu Cibone. Kiša je visjela u zraku, ali ukrcali smo se suhi i u nadi ljepšeg vremena na odredištu.

Stigli smo pred karlovački akvarij Aquatika po kišici, popili kavu i dočekali otvaranje u 10 sati. Vođeni obilazak vrlo lijepe i bogate izložbe hrvatskih slatkovodnih riba trajao je oko sat i pol, pa smo tako dali priliku suncu da izađe i uljepša nam dan. Akvarij svakako možemo preporučiti kao vrlo informativan i zanimljiv pregled biološke raznolikosti porječja četiriju karlovačkih rijeka.

Zatim smo se odvezli do staroga grada Ribnika koji je vrlo neobičan po tome što je nizinska vodena utvrda. Nekoć se moglo zatvoriti korito potoka i grad bi postao otok u ribnjaku.

Poslije šetnje oko gradine, odvezli smo se do lijepo uređenog turističkog imanja Srce prirode, gdje smo krenuli na kružnu stazu preko Jugovskog vrha. Šetnja je dokazala da se ne treba ujutro dati uplašiti prividom lošeg vremena jer smo cijelim putem imali lijepo sunce i divnu temperaturu za hodanje. Da ne bi nedostajalo uzbuđenja, otprilike na pola puta naišli smo na zid od trnja, pa smo se poput princa u bajci probili kroz šikaru kako bismo došli do ceste. Mala injekcija adrenalina za one koji su stazu smatrali previše pitomom.

Na imanje smo se vratili u rano predvečerje, baš navrijeme da se divimo posljednjim zrakama sunca, koje je nestajalo iza brijega. Poslije ukusna obroka i odmora uz kartanje i priču, odvezli smo se natrag u Zagreb u ugodnoj vožnji starom cestom, koju su neki doživjeli samo kroz san.

 

Dojmove zapisala Lara Hölbling Matković, a fotografije možete pogledati OVDJE.