Sretan Međunarodni dan planinara!

Međunarodni dan planinara – istinskih ljubitelja prirode

Malo je onih koji znaju da se 7. ožujka obilježava Međunarodni dan planinara. Tim se danom želi ukazati na potrebu zaštite osjetljivih planinskih eko-sustava, ali i unaprjeđenja života ljudi u planinskim zajednicama.

Kao i oceani i vlažne šume, planine su nužne za život, zauzimaju oko petinu svjetskog kopnenog područja i osnovni su životni oslonac čak desetini ljudske populacije. Sadrže bogate resurse pitke vode, energije i biološke raznolikosti.

Masovniji planinarski pokret nastao je u 19. stoljeću, a prvi planinarski pothvati razumijevali su isključivo kretanje prirodom, za razliku od današnjih širokih aktivnosti koje se protežu od planinarstva i alpinizma do speleologije, orijentacije i trekinga u prirodi.

Planinarenje je na prvom mjestu način i stil života, a nakon toga i niz aktivnosti. Osnovni motivi za planinarenje jesu čovjekova želja za vječnim kretanjem, upoznavanjem prirode, prostora i novih ljudi, osvajanjem novih vrhunaca, potreba za ravnotežom i zadovoljstvom.

Istinski ljubitelji planina cilj i sadržaj planinarenja vide u užitku, spajajući time fizički i duhovni rast.

Preuzeto s: http://www.laudato.hr/Novosti/Svijet/Me%C4%91unarodni-dan-planinara-istinskih-ljubitelja-p.aspx

 

Kalendari PD Grafičara za 2018.

Kalendari PD Grafičara za 2018.

Stigli su kalendari PD Grafičara za 2018. godinu. Možete ih kupiti u prostorijama Društva četvrtkom prije sastanka. Cijena: 15,00 kuna Požurite jer […]