27. 8.2016. Izlet mladih Grafičaraca na Dinaru

Skupina mladih Grafičaraca u sastavu Ivan Gašparić, Nikola Polić, Vedrana Morić, Barbara Mikšić i buduća članica Grafičara, Kristina Šipić, u rane jutarnje sate krenuli su iz Zagreba kako bi se što ranije našli podno Dinare i krenuli na pohod na najviši vrh Hrvatske – Sinjal.
Ruta započinje u mjestu Glavaš kod Kijeva oko 9 sati ujutro i predviđa 5 sati do uspona na vrh. Vrućih 35 stupnjeva i gole vapnenačke stijene sa svega ponešto zelenila uokolo ne umanjuju ambiciju mladih planinara. Prolazeći rutom pored utvrde Glavaš, nastavljamo na 1000 m/nv prema izvoru Gornji Bunar gdje uzimamo predah i nadopunjavamo zalihe vode budući da je to jedini izvor pored kojeg prolazimo. Na pola puta do vrha nailazimo na planinarsko sklonište Markovu košaru i odlučujemo ga zaobići. Nastavljajući prostranim livadama suhe trave uživamo u pogledima koji sežu u daljinu i otkrivaju prostranstvo Dinare, te njenu kamenu veličanstvenost.
Oko 15 sati dosežemo vrh i uživamo u pogledu koji se pruža uokolo te činjenici da smo bar za trenutak ljudi na najvišoj točki u Hrvatskoj. Ekipa se upisuje u knjigu posjetitelja, obilježava trenutak zajedničkim fotografiranjem i oko 16 sati spuštajući se niz strmi kameni dio planine nastavlja prema planinarskom domu Brezovac.
Oko otprilike 18 sati stižemo u dom Brezovac gdje nas očekuje domaćin, bivši predsjednik PD Dinara, Perica Šimić. Uz roštiljanje i prepričavanje doživljaja s prohodane rute, u ugodnom okruženju magične šume PD Brezovac, završavamo večer uz najzvjezdanije nebo koje možete zamisliti.
Zapisala Barbara Mikšić
Galerija slika