06. 9. 2015. Kameni svati

Na prijedlog Tončija krenuli smo na 37. tradicionalni pohod na Kamene svate koji organizira PD Susedgrad. Dogovor sastanka bio je u osam sati na Črnomercu. Skupljali su se članovi iz više planinarskih društava pa smo sreli i stare poznanike. Nažalost, iz Grafičara nas je bilo samo četvoro. Neki su odustali zbog vremena i kiše koja je padala cijelu noć. Autobusom smo se odvezli do Susedgrada a odatle pješice preko Jagodišta i Križišća prema kući na Kamenim svatovima. Na prvoj kontrolnoj točki sreli smo još dvoje naših Grafičaraca i nastavili sa skupinom dalje. Vrijeme je bilo prohladno i ugodno za hodanje a putem je zasjalo i sunce koje je prodiralo kroz granje. Kiše nije bilo.
Hodajući kroz usjeke i blato do gležnja, uz dobro raspoložene hodače, stigli smo za dva i pol sata ko kuće na Kamenim svatovima. Dočekalo nas je piće dobrodošlice. Uz veselicu sa živom glazbom, dobrim grahom i kotlovinom, odmorili smo se, susreli još starih prijatelja i uživali u prirodi.
Na povratku je jedna grupa krenula preko Glavice a druga prema Jablanovcu. Silazna staza je bila još puno gora od dolazne. Puno vododerina, kaljuže i blata. Bilo je i upada u blato doslovce do koljena, tako da smo se s užitkom prali u potoku koji nas je srećom dočekao u podnožju Jablanovca. Bus iz Gornje Bistre nam je pobjegao pred nosom, pa smo sat i pol do drugoga morali ubiti što u kavici, što u gemištu ili pivici obližnjeg kafića. Kući smo stigli taman pred večernju kišu.
Žao nam je da su se naši Grafičarci pokolebali i odustali od ovog izleta koji ćemo pamtiti po raskvašenom blatnjavom putu ali i lijepom druženju sa planinarima iz drugih društava.

Zapisala: Jasminka Dugi

Kameni svati-JD
Kameni svati-TB