18.-19. 7. 2015., Papuk, dom Jankovac

Eto nas na početku još jednog autobusnog izleta. Unatoč velikoj vrućini koja nas je očekivala, okupili smo se u osam sati iza Cibona tornja i krenuli put Slatinskog Drenovca. Ugodna vožnja uz kraće zaustavljanje na kavici, dovela nas je do doma na „Jankovcu“. Nakon smještaja uputili smo se u obilazak poučne staze „GROFOVSKA STAZA“. Uz njihovog planinarskog vodiča gospodina Zlatka, uživali smo u ljepoti guste šume i ljepoti krajolika. Sparinu je popratila mala kišica da nas osvježi. Nakon šetnje od 3 sata došli smo natrag do doma. Mali odmor, pa nastavljamo do 15-tak minuta udaljenog slapa. Pljusak koji se spustio „dobro“ nas je osvježio pa su neki kasnije, dok je prestalo padati, išli ponovo u obilazak zaista prekrasnog slapa. Po povratku, čekale su nas delicije ovoga kraja a najbolja je bila juha od gljiva iz njihove šume. Uz ugodnu toplu večer družili smo se ispred doma do kasnih večernjih sati.
Drugi dan krenuli smo do mjesta Orahovica. S obzirom na veliku vrućinu, dio grupe odmah je ostao na kupalištu Orahovica, misleći da će se tako bolje osvježiti. Manji dio grupe je krenuo u obilazak staroga grada „Ružica“. Unatoč debeloj hladovini u šumi je bila velika sparina, no stigli smo do staroga grada sa kojeg smo uživali u predivnim vidicima na okolinu. Po povratku smo se pridružili našoj ekipi i ipak se osvježili u umjetnom jezeru. Iza 15 sati krenuli smo prema Virovitici gdje smo se opet morali hladiti u kući sladoleda jer bilo je zaista pakleno vruće.
Odmorivši se, mir i tišinu uljepšali su vedri planinari svojim smijehom i radošću. Zadovoljni sudjelovanjem na još jednom uspješno organiziranom izletu, sretno smo se vratili u Zagreb oko 20 sati. Izlet na Papuk i dom Jankovac, pamtiti ćemo ponajprije po velikoj vrućini, ali i dobroj organizaciji naših vodiča Marjančeka i Tončija. Trudili su se, da svima udovolje i uvjerena sam, da su u tome uspjeli. 6996!

Jasminka Dugi

Jankovac 2015