23-24. 5. 2015. Istra, susret PD Delo i PD Grafičar

Susret PD Delo i PD Grafičar u Istri, uspješno su organizirali planinari Grafičara. Unatoč kišnom vremenu za uspona na Vojak (1401 m/nv, vrh Učke), večina planinara stigla je na vrh. Posjetili smo najvažnije istarske znamenitosti o čemu najbolje govore fotografije Dade Kralja i Snježane Drkulec čije dojmove donosimo u nastavku:

Sredinom tjedna gledam vremensku prognozu: kiša…hmmm, mislim: još ne mogu biti precizni. U petak gledam prognozu: kiša. Pogledam kroz prozor: kiša. Hmmm, možda se ipak razvedri.
Svane subotnje jutro: kiša pada kao iz kabla, kao da je potop! Hmmm, možda na obali bude ljepše, mislim. I tako krenemo mi, praćeni kišom cijelim putem. Na Vratima Jadrana susreli smo se s prijateljima iz Dela, kojih je bilo 15-tak i nas oko 35, te smo, uz kišu, popili kavicu i nastavili zajedno.

Autobusom smo došli do Poklona, gdje smo, uz kišu, ispratili hrabre planinare oboružane potrebnom spremom. Jedan dio je išao manjom rutom, na Vojak, najviši vrh Učke, 1401m/nv; a drugi se spustio skroz do Lovrana. Spust je bio vrlo zahtjevan, teren je bio potpuno mokar, natopljen kišom i sklizak. Bio je potreban maksimalan oprez, livade i trava, sve je bilo sklisko, a kad se došlo na kamenje, pogotovo. Na kraju su ih još dočekale i stepenice koje su, opet uz kišu, bile sve samo ne lagane. Sreća prati hrabre, pa su tako svi naši prijatelji sretno i uspješno svladali Učku i u ovom mokrom izdanju. A tu ih je dočekala nagrada, nebo se razvedrilo, granulo je sunce, zrak je bio ugodno topao, a piva ugodno hladna! Nakon kraćeg odmora nastavili smo prema Grožnjanu, gdje smo noćili.

Ujutro je svanuo divan dan, dočekala nas je zelena Istra u svom punom sjaju. Obišli smo Roč, Glagoljaški put i Hum, te Oprtalj, gdje smo i ručali. Pred nama su se prostirali prekrasni vidici, maslinici, vinogradi, pitoreskni gradići na uzvisinama, kao na primjer Motovun. Tako smo vidjeli našu povijest, kulturu i tradciju iz koje smo iznikli, a koja je još živa.

Uz pjesmu, delicije naših planinarki, sunce i ugodno druženje završio je još jedan izlet za pamćenje.
Snježana Drkulec

Istra 2015, Delo-Grafičar
Susret u Istri 2015