18-19. 4. 2015. Janče,SI.-susret PD Delo i PD Grafičar

Praćeni travanjskom kišom krenuli smo iz Zagreba za Ljubljanu. Odmah od jutra smo počeli pjevati i vježbati naša grla za druženje s prijateljima iz Slovenije. A oni su nas dočekali radosno i ljubazno, kao i uvijek. Krenuli smo u Savlje da mi glumci postavimo scenu i izvadimo našu kazališnu opremu, tako da se poslije možemo opušteno družiti. Vrijedne domaćice pripremile su nam kruh sa čvarcima, pršut, špek, razne vrste sira, a bilo je i vina, sokova i pive za okrijepu.
Obzirom da je kiša dosta padala, promijenio se plan hodanja u sjedenje pa smo se odvezli do doma pod Rašicom, Dobeno, gdje smo se uz pjesmu, medicu i prekmursku gibanicu nastavili družiti. Ali za nas glumce nije bilo previše opuštanja, jer trebalo je još odigrati predstavu. U tome nam je pomogla i Pika, naša prijateljica iz Slovenije, koja je odigrala, kao gostujuća glumica, jednu malu ulogu, i bila je izvrsna! Igrali smo predstavu „Kao šećem psa“, koju trenutno imamo na repertoaru našeg diletantskog kazališta „Pentravci“.
Nakon predstave odvezli smo se u dom na Janče, gdje se nastavila dobra atmosfera uz Krešu na gitari, Đimija na kantabajsu, domara na bendžu i Gorana na bubnjevima, potpomognuto našim glasovima.
Da je travanj prevrtljiv pokazala je nedjelja, koja je poslije subotnje kiše u Ljubljani i snijega na Dobenom osvanula obasjana suncem. Predivno jutro iskoristili smo za šetnju i planinarenje. Naši prijatelji Ani i Pavel pozvali su nas k sebi doma i bogato počastili. Završili smo u Volavju, na prefinom ručku. A šlag na torti je bio gazda, koji je član jednog slovenskog okteta, te nam je poslije ručka svirao harmoniku, a dečki su mu se odmah pridružili s gitarom i kantabajsom, tako da smo i zaplesali.
I tako smo okrijepljeni hranom i pićem, i što je najvažnije, druženjem s prijateljima u predivnim predjelima Slovenije, u poslijepodnevnim satima krenuli za Zagreb. Još jedan vikend za sjećanje!
Tekst i fotografije: Snježana Drkulec

Janče – SI, 04.2015.