Obnova krova na planinarskom domu Grafičar

Planinarski dom Grafičar izgrađen je 1952. godine i do današnjeg dana nije obnavljana krovna konstrukcija. Zadnja obnova donjeg dijela krovišta bila je 1984. g. Krovne grede i kompletna konstrukcija bile su potpuno dotrajale, pa je obnova i rekonstrukcija bila nužna. Najpovoljniju ponudu za obnovu dala je tvrtka Okimont sa svojim podizvođačem Krovišta Brandić.

Kompletna investicija s unutrašnjim uređenjem potkrovlja i novim električnim instalacijama iznosi 150.000,00 kn, a kompletan iznos osiguralo je planinarsko društvo Grafičar, štednjom od mjesečne najamnine i sponzorskih donacija. Na obostrano zadovoljstvo izvođača radova i planinarskog društva, rekonstrukcija je izvedena u roku od mjesec dana, a dodatna pogodnost je bilo izuzetno lijepo vrijeme u listopadu. Tom obnovom produžena je vitalnost objektu, a u potkrovlju smo dobili dodatnih 15 ležajeva. Na krov je stavljena nova limarija i obnovljeni su dimnjaci. U toku su dogovori sa šumarijom, da se višak stabala oko doma ukloni, kako bi objekt dobivao što više sunca i zraka, što će spriječiti utjecaj vlage i atmosferilija.

U narednom razdoblju nas čeka i obnova donjeg dijela krovišta, kako bi dom bio u što boljem stanju. Napominjem da svu brigu o planinarskom domu, redovno održavanje i sva investicijska ulaganja, vodi isključivo PD Grafičar uz pomoć članova i gospodarske komisije. Preko 90% srestava dobivenih od najamnine koristi se za tekuće održavanje objekta. Uz ovako velike zahvate, koji nisu mogući bez stručnih profesionalnih ekipa, PD Grafičar svake godine organizira dobrovoljne radne akcije, kojima se dom održava u zadovoljavajućem stanju.

Dado Kralj je snimio razne faze rekonstrukcije krova. Pogledajte fotografije!

Zapisao Vladimir Sor

Fotografije