Uršlja gora, susret PD Delo – PD Grafičar 21.-22.9.2013.

Iz Zagreba smo krenuli u 6:30 prema Velenju i Slovengradecu. 5 km od izlaza s auto ceste kod Velenja našli smo se s prijateljima iz Dela u gostioni Gušti Cizej. Nakon zajedničke kavice krenuli smo našim autobusom do Poštarskog doma Pod Plešivcem na 806 m.

Nakon odmora i kratke okrijepe (Ružica nas je počastila povodom svog rođendana), krenuli smo do doma na Uršljoj gori na 1699 m, do kojeg smo stigli nakon napornog uspona od otprilike tri sata. Autobus se vratio nazad preko Slovengradeca s Marinkom i Brankom, do doma na Naravskim ledinama, što je bio naš nedjeljni cilj.

Kad smo se smjestili, otišli smo do vrha Uršlje gore, gdje smo uz pjesmu uživali u prekrasnim vidicima na okolne planine. U planinarskoj kući imali smo organiziranu zajedničku večeru, druženje i noćenje u skupnim sobama. U nedjelju ujutro nakon doručka, krenuli smo s vrha do planinarskog doma na Naravskim ledinama na 1072 m, gdje nas je čekao Darko s autobusom. Nakon odmora i okrijepe iz Ružičinih rođendanskih zaliha, krenuli smo prema Ravnem na Koroškem, do rudnika olova u Mežicama, gdje nam je bio organiziran turistički obilazak rudnika i muzeja. Vožnja pravim rudarskim vlakom u utrobu Pece, te obilazak rudarskih hodnika uz stručno vodstvo bio je nezaboravan doživljaj. U zadnjih 10 godina, to je drugi posjet ovom fenomenu. Lokacija bivšeg rudnika olova, postala je prava turistička atrakcija. U središnjem dijelu rudnik je moguće obići već spomenutim vlakom, na gornjim galerijama to je isto moguće biciklima, dok je u donjim dijelovima galerija koje su poplavljene vodom, taj obilazak moguć čamcima. Razina vode u donjim galerijama je preko 100 m, obzirom da je rudnik Mežice poznat u Evropi kao rudnik s najviše vode, koja se prilikom iskopavanja rudače morala ispumpavati.

Nakon trosatnog razgledavanja rudnika odvezli smo se do mjesta Prevalj, stare gostione Brančurnik, gdje nam je bio organiziran ručak. Kraj ulaza u gostionu stoji zanimljiv arheološki nalaz, stara kamena fotelja iz 3. stoljeća, nađena u mulju susjednog potoka.

U ugodnom ambijentu gostione i uz dobru hranu, dogovorili smo zajedničke aktivnosti za 2014. godinu. Ta nam je godina jubilarna, obzirom da slavimo 40 godina zajedničkog druženja. Također smo dogovorili zajedničke susrete tokom godine.

Početkom aprila naći ćemo se na Rašici kraj Ljubljane, u svibnju otići ćemo zajedno u Dalmaciju i obići Mosor i Omišku Dinaru. U rujnu imamo zajednički susret u Kamniškoj Bistrici, gdje ćemo ujedno proslaviti 40 godina zajedničkog druženja, a koncem listopada naći ćemo se na našem planinarskom domu na Medvednici. U 2014. godini slavlje će biti dvostruko, obzirom da se naša obljetnica poklapa s proslavom 140 godina planinarstva u Hrvatskoj.

Nakon ugodnog druženja u Brančurniku, vratili smo se do Gušta Cizej, gdje smo se rastali s prijateljima iz Dela, koji su automobilima krenuli prema Ljubljani, a mi autobusom prema Zagrebu. U ta dva dana vrijeme je bilo izuzetno lijepo, zajedničko druženje raznoliko, puno utisaka, pa je 139. susret završio na obostrano zadovoljstvo.

Pozdrav, do izvještaja sa slijedećeg izleta.

Zapisao Vladimir Sor