Susret PD Grafičar i PD Delo: Nanos 22.-23. 9. 2012.

Pozdravljamo vas dragi naši planinari i oni koji ćete to tek postati. Nakon dugog toplog ljeta javljamo se s izvještajem o još jednom lijepom izletu u Sloveniji.

Subota, 6:30 sati, nas dvadesetak našli smo se pred Cibonom i još pomalo pospani krenuli na put. Čekao nas je lijep i sunčan vikend, s malo naoblake, taman za idealno planinarenje. Atmosfera u busu je dobra i poboljšana kolačima i aperitivima.

Oko 9 sati, u Ljubljani kod “Ruskog cara” pokupili smo prijatelje iz Dela i krenuli prema Postojni i Predjamskom gradu, impresivnoj fortifikaciji koja kao da je isklesana iz stijena. Obišli smo je iz vana i prošetali okolicom.

Zatim odlazimo u Strane odakle krećemo na turu u dvije grupe. Jedna je krenula preko kapelice Bric na Suhi vrh, gdje su se oblaci barem malo razmaknuli da nam otkriju prekrasne vidike. Zatim kružnim putem do doma Vojkova koča na Nanosu. Stigli smo oko 16:30.

Tamo nas je čekala druga grupa, koja je krenula iz Razdrtog, dva i pol sata hoda do doma. S njima je bio i naš simpatični i dragi vozač Šime. Nakon smještaja u sobe, večerali smo fini grah, malo se družili, zapjevali i prilično rano krenuli na spavanje, jer nas je sutra čekalo rano buđenje. Dom je bio u redu, ali bez vode pa smo se za WC i pranje morali snalaziti na sve načine.

U nedjelju u 7 sati poslije doručka i kave krećemo prema Razdrtom. Tamo smo se zadržali oko pola sata i u 9:30 krenuli prema Škocjanu i impozantnim jamama, koje su pod UNESCO zaštitom. U 11 sati počinje obilazak starog i novog dijela sistema. Traje oko tri sata i ta ljepota ostavlja vas bez daha. Nakon obilaska slijedi odmor, a jedna grupa je posjetila etnografski, geološko-morfološki i povijesni muzej. U 15:30 krenuli smo u Razdrto u gostionu Hudičevec, gdje nas je čakao obilan ručak. Još malo druženja, govori za rastanak i planovi za skori sastanak u Zagrebu.

Oko 17:30 odlazak prema Ruskom caru, gdje se pozdravljamo. Oko 19:00 sati krenuli smo puni utisaka put Zagreba, popili kavu u Brežicama i oko 22 sata sretno stigli domeka.

Pozdrav do slijedećeg nezaboravnog izleta, koji je uskoro. Helop!

Zapisala Irena Šikić

Fotografije