Starigrad Paklenica 14-16. 10. 2011.

Velika i Mala Paklenica
Veliko Rujno-Bojin Kuk

Petak je, 14.10. Pridružili su nam se i planinari iz Dela i Kapele. Ima nas 40-ak. Krećemo ispred Cibone u 17,00. Vrijeme je lijepo, ali kažu da nas na Velebitu čeka jaka bura. Zbog toga smo izbjegli autoput, pa smo se vozili dva sata duže. Uz našeg kapetana autobusa Šimeta, koji nam je usput pokazao i svoje rodno mjesto, veselo društvo papicu i cugicu, putovanje je brzo prošlo. U Starigradu u apartmanima Barun su nas dočekali ljubazni domaćini. Tu smo se smjestili i prespavali.

U subotu, 15.10., oko 8 sati krećemo prema ulazu u Nacionalni park Paklenica. Bura je malo oslabila. Prolazimo kroz impozantne predjele netaknute divljine, po kanjonu rijeke koja je presušila, preko stijena nesvakidašnjeg izgleda, pa se preko zaseoka Jurline spuštamo u Malu Paklenicu.

Bila je to avantura duga oko 7 sati, pa čak i opasna. Zahtijevala je dobru kondiciju i volju. No naša planinarska družina hrabro je prošla kroz sve. Baš smo ponosni na sebe! Bila je i lakša grupa koja je išla do Borisovog doma u Velikoj Paklenici, oko 2 sata hoda. Konačno smo se našli u restoranu Dinko u Selinama, gdje smo izmijenili svoja iskustva i dogodovštine. Navečer smo imali organiziranu finu riblju večeru u hotelu Rajna uz ugodno druženje, a onda u apartmanima tulum do jutra.

U nedjelju. 15.10. nova avantura. Oko 8 sati napuštamo apartmane i krećemo terenskim vozilima do Velikog Rujna, odakle slijedi uspon prema Bojinom Kuku. Ponovno je naporno, ali predivno iskustvo u netaknutoj prirodi. Nakon odmora krećemo prema mjestu Milovci. Tu nas čeka autobus. Ova tura trajala je oko 5 sati. Lakša grupa se vratila prema velikom Rujnu, pa u Starigrad Paklenicu.

Nakon svega lijepo doživljenog, Željko i Nikolina priredili su nam iznenađenje. Odveli su nas u zaseok Dadići. Tu nas je dočekao g. Majo Marasović, koji je vlasnik i hotela Rajna i terenaca kojima smo se vozili. On je ovdje na imanju uredio staru kamenu kuću u mali luksuzni hotel, no vrlo autentično. Lijepo nas je ugostio uz promociju svoje turističke djelatnosti.

Nakon posjeta krećemo autoputom prema Zagrebu, opet u dobrom raspoloženju i stižemo doma oko 22,00. Opraštamo se s prijateljima iz Dela uz dogovor za skoro viđenje na Danu PD Grafičar koji ćemo proslaviti u Stubičkim toplicama kod naše drage Irene Bubalo.

Ali o tome u sljedećem javljanu. Pozdrav!

Zapisala: Irena Šikić

Fotografije s ovog izlega koje je snimio Željko Novak možete vidjeti ovdje.