RAB 23.-25.04.2010.

“Grafičarci” su se okupili iza Cibone u petak 23.04.2010. i krenuli na još jedan izlet. Put nas je vodio prema otoku sunca, mora i ljepote, prema Rabu. Bus je bio dupkom pun vedrih ljudi. Ugodnom vožnjom uz “našeg” vozača Juru stigli smo u zaselak Gonar gdje smo se ugodno smjestili kod našeg domaćina i organizatora izleta – Tome. Nakon smještaja po apartmanima, mirisa roštilja i raznih delicija nastavili smo se zabavljati do ponoći.

Drugi dan smo nakon fine kavice kod domaćina iz automata krenuli u dvije grupe. Kišica koja je rominjala nije nas omela u našim naumima. Prva grupa od desetak planinara krenula je od crkve iz Supetarske Drage, Premužićevom stazom preko visoravni Fruge do auto kampa u Loparu. Ovdje nas je čekao bus kojim smo otišli do Marinka i tamo sačekali drugu grupu. Ova grupa je išla težom i dužom stazom od Barbata i crkve Sv. Damjana preko Barbatske visoravni i pašnjaka, između suhozida i mora do samog vrha Kamenjaka (408 m). Nažalost kišica i magla uskratila je pogled na okolne otoke. Svi zajedno smo se našli kod Marinka, a zatim malo razgledali prelijepi grad Rab.

Nakon osvježenja čekao nas je Sandro sa očišćenim brancinima koje je spretno okretao na roštilju. Sam bog nam je poslao i Božicu koja je, dok smo mi hodali, priredila sve ostale priloge. Bila je malo gužva za stolom jer se moralo jesti u nekoliko navrata s obzirom da su navratili i naši prijatelji iz PD “Kamenjak” iz Raba. No, svi su lizali prste od fine papice. Nakon trke s tanjurima, razmaknuli smo stolove i fešta se mogla nastaviti. Bili smo iznenađeni s pjevačem Zdravkom koji nas je svojim lijepim glasom oduševljavao i zabavljao do sitnih sati. Taj čovjek pjeva sve, nema što ne zna i to izvrsno. Plesali su svi. U ponoć nas je domaćica počastila s finim kolačima (a već su mislili da nema ništa slatkog).

U nedjelju smo se od Gonara spustili pokraj bivšeg odmarališta “Vjesnik” prema Kamporu, te uz pješčane plaže nastavili drugom Premužićevom stazom kojom smo prolazili kroz prekrasnu šumu Dundo. Na kraju šume čekao nas je opet Jura s busom odakle smo otišli na sočivo s rebricama.

Nakon što smo se trajektom prebacili u Jablanac krenuli smo u razgledavanje drage Zavratnica. Plave perunike pratile su nas putem pa je uz predivan pogled na dragu sve izgledalo idilično. Ovaj dio predivnog parka prirode Velebit, bilo je vrijedno vidjeti i sa vidikovca od kuda nas je u potpunosti zabljesnuo svojom ljepotom.

Vožnja se nastavila prema Zagrebu. Uz kraće zadržavanje na odmorištu Modruš “dokrajčili” smo ostatke iz ruksaka i svi se sretno i zadovoljno vratili u naš Zagreb obogaćeni za još jedan nezaboravan izlet i druženje za pamćenje.

Fotografije (foto Dado)
Fotografije (foto Neda)

Zapisala Jasminka Dugi