IZLET U MEĐIMURJE: 07.03.2010.

U nedjelju smo iz Zagreba krenuli u 8.00h od Cibone kao i obično. Već na početku puta bilo je veselo kao i uvijek. Krenulo se s redom žestice, pa sa suhomesnatim proizvodima što su bile nagrade na našem maskenbalu, pa opet red žestice, pa red kolačića. To je tak kod nas. Drukče ne znamo.

Organizatori izleta su bili Snježana i Deiv, pa je vse bilo kak se šika, po međimurski. Snježana je međimurskim dijalektom ispripovedala trasu puta i puštala međimurske popevke.

Stigli smo u Čakovec oko 10 sati. Tu su nas dočekali predstavnici HPD Međimurje i predsjednik Bogomir Trabe, gospođa Slavica Hranilović, Milena Lesić-tajnica i nezaboravni Ivan Kolac (to mu je prezime, ne špic name). Ivan nas je proveo oko starog grada. Ispričao nam je povijest uz toliko anegdota da smo se oduševili. Upoznao nas je na kratko sa jezgrom grada i njegovom povješću. U gradu smo popili kavu i krenuli prema Štrigovi. Cijelim putem je gospon KOLAC pričao anegdote sa susjedima Slovencima i Mađarima (iz prošlosti i sadašnjosti).

Došli smo u Štrigovu. Tamo je crkva svetog Jeronima sa dva zvonika, jer se nisu mogli dogovoriti koji bi majstor gradil zvonik pa je svaki delal svoj. Freske je po cijeloj crkvi risal Ranger, no mi ih nismo na žalost vidli jer je crkva bila zaključana. Obišli smo ju izvana i krenuli po štrigovskim bregima gor pa dol, po šumarcima ali najviše uz prekrasne vinograde koji su već bogme orezani i uređeni da bi nam dali finoga sovinjona, zelenog silvanca, graševine, rizlinga, pinota i ko zna kakvih još plemenitih kapljica. To smo pa sve kušali u kuriji-dvorcu Terbotz u prekrasno uređenoj kušaoni. Tak je bilo dobro! Neke je čak i malo oplahnulo. No to tak mora biti pa je pala i pjesma.

U 16.00h nas je pri “JELENI” čekao obilan objed i muzika. Tu smo usput proslavili 8. Mart. Naša nas je Snježana počastila prekrasnom međimurskom popefkom svojim milo zvučnim glasom. Oborila je s nogu salu u kojoj je sa nama bilo bar 200 ljudi. Mi bi do zore ali je trebalo krenuti u naš dragi Zagreb-grad, naravno uz pjesmu.

Stigli smo oko 23.00h. joj kak je bilo zima.

Zahvaljujemo našoj Snježani i Dejvu, a posebno domaćinima iz HPD Međimurje koji su nam ostali u srcima!!

HELOP

Međimurje 2010, foto Jasminka

Zapisala Višnja Gačić