Zimski uspon na Bijele stijene 06.-07.02.2010.

Padne snijeg a ima nas kojima na pamet odmah padnu Bijele stijene. No u principu ne krenemo odmah, nego čekamo da padne malo više snijega. Tako je bilo i ove godine na tradicionalnom izletu PD Kapela.

Pravi “šok” na početku izleta doživjeli smo kad smo shvatili da se nas 13 vozi u autobusu na kat od 80-tak mjesta. Kakva raskoš. Snijeg je vrijedno padao, tako da se vožnja oduljila. Rano poslije podne iskrcali smo se podno BS, stavili krplje i hrabro zagazili u pola metra svježeg pršića. Krenuli smo Begovom stazom, kroz Rusov jarak i dalje do bas stopa. Snijega je bilo sve više i nije bilo lako. Mijenjali smo se na čelu kolone, a kako smo se uspinjali bilo je sve teže. Snijega sve više, propadanja sve dublja, a Lukovica strmija nego obično. Nakon 4 sata i 15 minuta teškog uspona /do 180cm snijega/ ugledali smo kuću.

Dalje je već sve bila rutina: otvori kuću, presvuci se, zakuri peć, odkopaj cisternu, donesi vodu, sjedi, pij i zabavljaj se. Još je nešto rutina. Svake godine na tradicionalnom izletu PD Kapela dolazi i naša dosta jaka delegacija kako bi ceremonijalno predali kalendar našeg društva, koji će u tekućoj godini krasiti dom naših prijatelja.

Sljedeći dan nismo radili neke ture s obzirom na vrijeme, već smo sredili kuću i spustili se /oko 2 sata/ u Jasenak. Da bi lijep izlet proglasili uspješnim završili smo na dobroj “klopi” na jezeru Sabljaci.

Fotografije

Zapisao Dado Kralj