Što je s “Pentravcima”?

Pitaju mnogi planinari i oni koji to nisu, redoviti posjetitelji predstava Diletanskog kazališta “Pentravci”. Članovi te družine posljednjih se mjeseci rijetko pojavljuju na društvenim sastancima i izletima. Iz dobro obaviještenih krugova saznajem da je razlog tomu što dva puta tjedno imaju pokuse u Centru za kulturu Trešnjevka. Uvježbavaju novu komediju Vjekoslava Dominija “Iščašena ideja”. Stoga sam se prošlog utorka uputio u Centar.

Nešto poslije 18 h na pozornici velike dvorane zatekao sam glumce, šaptače, autora teksta i voditelja družine Branka Mikca kako postavljaju scenu. Pola sata kasnije počeo je pokus pod vodstvom Pere Popovića, dugogodišnjeg vrsnog glumca te družine, sada u ulozi glumca i redatelja. Na sceni su bili svi glumci u ovoj komediji: Marija Poturić, Anđelko Gluić, Kristina Posavec, Vlatko Nemec, Nikolina Pavlečić, Stanko Šesto te nove snage Majda Matašin i Dubravka Rostohar. Naime, dugogodišnje vrsne glumice Zlata Bajilo i Vesna Jelen otkazali su sudjelovanje iz obiteljskih razloga.

Glumcima su pomagali iskusni šaptači Jasenka Lončar i Luka Korkut. Tijekom pokusa od Dominija i Mikca saznajem da će predstavu izvesti na SKAZ-u (Susreti kazališnih amatera Zagreba) početkom travnja. Na tim susretima, koji se održavaju jednom godišnje, družina desetak godina redovito nastupa. Za kakvoću svojih predstava družina i neki njezini glumci bila su nagrađivani.

Sadržaj nove komedije ne ću spominjati, neka ostane tajnom do premijere. Kada će ona biti saznat ćete na ovim stranicama.

Vujko

Dodatak: Premijera nove Dominijeve komedije “Iščašena ideja” bit će 19.04. u 19,30 h u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka.