U modi su velike izložbe

Planinarsko društvo Grafičar u prošloj 2004. godini osim svoje velike planinarske aktivnosti i brojnih predavanja uz prikazivanje fotosa, gdje su sve bili, u Visokim Tatrama, na Mosoru, Velebitu, Kalniku… ili na drugim kontinentima, u Africi i Australiji, počelo je svoju proširenu društvenu djelatnost i s posjetom zagrebačkim muzejima i galerijama i izložbama koje su posebno označile 2004. godinu. No prije svega moramo spomenuti i jednu vlastitu izložbu koju je Grafičar ostvario uz pomoć svojih članova, ali i uz sudjelovanje PD Vihora. To je bilo ostvarenje Prve izložbe umjetničke fotografije PD Grafičara. Na toj izložbi podijeljeno je i pet utješnih nagrada, koje je podijelio uz poljupce predsjednik društva, dok je prvonagrađena Zdravka Čulig dobila i planinarsku majicu društva. Nagrade su između ostalih dobili i Dado Kralj, Marinka Gilić i Zlatko Polić. Izložba je ostvarena u društvenim prostorijama planinarskog društva i bila je otvorena gotovo mjesec dana. Izbor fotografija obavili su gđa Elena Pilić-Čorko i Boris Benažić. Ove ćemo godine ponovno objaviti natječaj za sudjelovanje na drugoj izložbi umjetničke fotografije.

Posjet izložbama bio je vrlo brojan pa su neke od izložbi imale i po dva vodiča. U 2004. godini vidjeli smo veliku izložbu Secesija u Hrvatskoj u Muzeju za umjetnost i obrt, zatim Retrospektivnu izložbu kipara Stanka Jančića, u Umjetničkom paviljonu na Tomislavovom trgu, gdje je uz kritičara Stanka Špoljarića govorio i autor Stanko Jančić i kritičar Borislav Benažić.

Vidjeli smo i izložbu Staklo u Hrvatskoj (stakleni kipovi) u Gliptoteci HAZ-u u Medvedgradskoj, također uz vođenje i uz prikaz filmske trilogije dokumentarnog filma o Antunu Motiki i njegovim staklenim kipovima, autora B. Benažića u proizvodnji Zagreb filma.

Obišli smo i zbirku Zlatka Price u Samoboru, zatim tri značajne izložbe u Klovićevim dvorima na Jezuitskom trgu, Renesansa u Hrvatskoj, Dora Maar i Picasso i Gotika u Dalmaciji i Paulo Veronesse, te na kraju godine 7000 godina perzijske umjetnosti u Muzeju Mimara.

Ovaj opsežan program posjeta izložbama, ali i stalnim postavima muzeja nastavit će se tijekom siječnja i veljače 2005. godine.

B. B.