21.5.2023. PREMUŽIĆEVA STAZA

Premužićeva staza je pješački, planinarski put koji prolazi vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Staza je duga 57 km, a prvih 16 km koje ćemo proći na ovom izletu, prolazi područjem NP Sjeverni Velebit. Zasluga je organizatora, reformatora i osuvremenitelja hrvatskog planinarstva Ivana Krajača što je ing. Ante Premužić na Velebitu uspio trasirati ovaj turistički put. Staza je izgrađena u samo četiri godine, od 1930. do 1933., a zbog kvalitete gradnje i uklopljenosti u prirodni okoliš ova staza predstavlja biser graditeljstva pješačkih puteva u Hrvatskoj. Građena je tehnikom suhozidne gradnje koju su s koljena na koljeno prenosili stanovnici velebitskog podgorja. Zidanim serpentinama, podzidima, polutunelima i mostićima prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš. Trasirana je tako da nema velikih uspona.

PLAN IZLETA

Nedjelja, 21.5.2023.

Polazak autobusom iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 7.00 sati. Vožnja do Zavižana uz usputno stajanje. Početak hodnje Premužićevom stazom kod ulaza u Botanički vrt (1509 m). Usputni uspon na Gromovaču (KT HPO 1676m). U nastavku preko Rossijevog skloništa, uz Crikvenu i Seravski vrh, put završavamo kod Planinarske kuće Alan (1340 m). Objed, odmor i polazak za Zagreb. Dolazak u večernjim satima. Ukupno hoda 6 sati, kondicijski umjereno zahtjevno, tehnički lako.

OPREMA: Čvrste planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i kiše.

POTREBNI DOKUMENTI: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

CIJENA: prijevoz: 22 €. Uplate: u blagajnu na sastancima četvrtkom ili na račun Društva: IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: Premužićeva. Cijena ulaznice u NP Sjeverni Velebit je 4 € plativo na ulazu.Pripremiti sitan novac.

PREHRANA: Iz ruksaka ili objed u planinarskoj kući Alan. Cijena povrtnog variva 5,5 € s kobasicom 7,5 €. Kod prijave obavezno navesti ukoliko želite jesti naručeno.

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP