07.05.2023.- 7 slapova u Istri: Buzet – kanjon Drage i Mirne

Početak staze je u malom mjestu Sveti Ivan pored Buzeta, iza poznate Buzetske pivovare. Od pivovare put vodi do rijeke Mirne i nakon kratke šetnje uz njezinu obalu ulazi se u šumu gdje se počinju nizati slapovi i predivni prizori zelenila, kamenja i brzaca. Boje, nevjerojatni oblici korita, brzaci, jezerca… I najljepši slapovi. Njih sedam. Prvi je Zagon, koji je visok pet metara, slijedi slap Bačva visok 8,8 metra, a putem nailazimo i na napuštena rudarska okna. Naime, sredinom 19. stoljeća se iz Buzeštine vadio kameni ugljen. Ugljenokopi su pokrenuti 1854. godine, no bili su otvoreni svega par mjeseci. Jednostavno je bilo premalo ugljena. Dan danas možeš proviriti u stara okna. Treći i najviši slap je Vela peć, visok 26,5 i širok više od pet metara. Nakon trećeg slapa dolazi se do jedinog malo težeg uspona na stazi na koji je nedavno upozoravao i HGSS. Uspon na stijenu Greben osiguran je sajlama i treba biti pažljiv te obavezno imati prikladnu planinarsku obuću. Također, ako je vrijeme kišno i vlažno, kamenje može biti sklisko i opasno. No, uz pažnju i koncentraciju uspon se lako prolazi i put dalje vodi do četvrtog slapa, Mala peć, ispred kojeg se formiralo slikovito jezerce. Nakon uživanja kod Male peći, treba se vratiti natrag do skretanja u šumu na kojem nas put dalje vodi uzbrdo do pa dalje do predivnog kamenog mosta, Napoleonovog mosta. Priča govori kako je most nastao u doba vladavine Napoleona zbog čega je i dobio naziv, no prema povijesnim izvorima sagrađen je nešto kasnije. Dalje staza nastavlja do sela Kuhari i Kotle. Možda najveća atrakcije staze, selo Kotli u kojem se nalazi peti slap, Kotli su jedna od najpoznatijih atrakcija unutrašnjosti Istre, staro selo s kamenim kućicama poznato po “kotlima” – vodom oblikovanim, kotlastim udubinama u stijeni. Tu nas čeka peti slap i ostaci nekadašnjeg mlina. Nakon Kotli i petog slapa, ravan i nezahtjevan put se nastavlja uz rijeku Mirnu i vodi do zadnja dva slapa, Zelenšćak i Grjok. Nakon njih, a na povratku prema polaznoj točki, treba na tri mjesta pregaziti rijeku skačući po kamenju. Ovisno o vodostaju, možda ćete se morati izuti i pregaziti ju. Ako je vodostaj niži, preko kamenja ćete se jednostavno prošetati.

Nedjelja, 07. svibnja 2023.

Staza sedam slapova definitivno se ubraja među najpopularnije planinarske staze Istre. Prolazi pored predivnih prirodnih ljepota rijeke Mirne i njenog pritoka rječice Drage. S razlogom se zove kako se zove – putem ćeš uživati u pogledu na sedam slapova, na razigrano korito rijeka, a uz to ćeš pronaći i napuštena istarska sela, ali i popularno izletište Kotli. Ne smijemo zaboraviti spomenuti ni Napoleonov most, ali ni napuštena rudarska okna. Sve to i mnogo više sadržava staza sedam slapova.

Program izleta:

Polazak iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 7.00 sati. Vožnja autocestom A6, tunelom Učka, te lokalnom cestom do Buzeta, uz stajanje na kavu. Dolazak u Buzet oko 10:00. Zagrijavanje i početak hodnje.
Povratak oko 16:30, dolazak u Zagreb oko 21h ili ranije.

Zahtjevnost izleta: tehnički srednje lagano, kondicijski srednje zahtjevno, ukupno 16,5 km cca 6,5 h hodnje; visinske razlike: uspon 382m, silazak 382m

Prijevoz: Prijevoz autobusom 25€ na bazi 45 učesnika. Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva, IBAN: HR3323600001101501997  svrha uplate: izlet 7 slapova Buzet

Prehrana: Hrana iz ruksaka u vlastitom aranžmanu. Obavezno ponijeti dostatno vode (2-3 litre po osobi). Eventualna mogučnost objeda u ugostiteljskom objektu na povratku prema Zagrebu.

Oprema: čvrste planinarske cipele i odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca (kapa i krema sa višim zaštitnim faktorom), vjetra i od kiše u slučaju kiše u prognozi, priručna apoteka-prva pomoć (u ruksaku), dvije zamke, svjetiljka, pl. štapovi, voda min. 2-3 litre

Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2023. godinu

Prijave i informacije: vodič - Igor Vidošević – Gonzo, 091/1214564 (WhatsApp, SMS)

Organizator: PD Grafičar, Zagreb

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP