15.-16.4.2023. KRNDIJA - PAPUK

Papuk, najveća planina u Slavoniji i njen istočni nastavak Krndija, smješteni u srcu panonske Hrvatske, cilj su prvog dvodnevnog izleta planinarske škole. Bogatstvo šume njihovo je osnovno obilježje. Park prirode Papuk se smjestio u gorskim šumskim predjelima Papuka, a parkom prirode je proglašen 1999. Godine 2007., Papuk je zbog vrijednog geološkog nasljeđa postao dijelom europske i svjetske asocijacije geoparkova i prvim geoparkom u Hrvatskoj. Geološke osobitosti ovoga kraja su tema ovoga izleta.

PLAN IZLETA:

Subota, 15.4.2023.

Okupljanje sudionika izleta na parkiralištu iza Cibone u 7:00. Vožnja autobusom do Našica uz usputno stajanje. Susret s domaćinima iz PD Krndija. Obilazak dijela Našičke geološke staze čije je ukupna dužina 23 km, a otvorena je nakon obnavljanja prije nepune tri godine. Odmor u Planinarskoj kući Krndija u Londžici. Kuća je opskrbljena pićem. Kasno poslijepodne vožnja autobusom do Velike i planinarske kuće Lapjak u kojoj ćemo noćiti. Smještaj u skupnoj sobi s 18 ležaja (kreveti na kat) i velikoj sali s madracima na podu. Kuća nije opskrbljena jelom i pićem. Moguća dostava hrana iz ogostiteljskih objekata u okolici. Hoda ukupno 4-5
sati, kondicijski i tehnički lako.

Nedjelja, 16.4.2023.

Ustajanje u 7, doručak iz ruksaka i jutarnja toaleta. Polazak u 8 sati. Hodnja planinarskim putom 01.01.11 preko Lapjaka (667 m KT HPO), Nevoljaša (739 m) do Planinarskog doma Jankovac (475 m). Nakon odmora, vježba orijentacije na prostoru park šume Jankovac. Za ručak je u ponudi slavonski čobanac u izvedbi lokalnih lovaca ili po želji u domu Jankovac. Ponijeti zdjelice i pribor za jelo. Ukupno 5-6 sati hoda, kondicijski umjereno zahtjevno, tehnički lako. Povratak u Zagreb u večernjim satima.

OPREMA: Čvrste planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i kiše.

POTREBNI DOKUMENTI: važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

CIJENA: prijevoz: 28 €. Uplate: u blagajnu četvrtkom ili na račun Društva: IBAN: HR3323600001101501997 svrha uplate: Krndija. Ulaznica u Park prirode: 2.65 €, noćenje 10 €.

PREHRANA: U planinarskom domu, jela po izboru ili iz ruksaka.

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP