12.3.2023. Krk - Mjesečev plato

U obilju pješačkih staza na otoku Krku, među atraktivnijim su one u njegovom južnom dijelu, gdje dominiraju dva paralelna gorska lanca s najvišim otočnim vrhovima te bašćanskom dolinom između njih. Izlet nas vodi na Mjesečev plato. To je zaravan na brdu iznad Baške koja podsjeća na Mjesečevu površinu, na prosječnoj nadmorskoj visini od 380 m. S nekolicine vrhova se pruža spektakularan pogled.

 

PLAN IZLETA:

Nedjelja, 12.3.2023.

Polazak iz Zagreba s parkirališta iza Cibone, ujutro u 7.00 sati. Vožnja autocestom A6, uz stajanje na kavu. Početna točka hodnje je kod crkve Sv. Ivana u Baški, od kuda vodi blaga turistička staza kroz gustu borovu šumu. S izlaskom na plato, krajolik se mijenja u nepreglednu zaravan, ispresijecanu brojnim suhozidima, specifične gradnje, gdje je staza izložena suncu i vjetru, o čemu treba voditi računa. Obići ćemo vidikovac Stražice i vrh Hlam (461 mnv). Ukoliko vrijeme dopusti, oni željni više hodanja, produžit će do vrha Diviška koji se uzdiže iznad strmih stijena Posebnog ornitološkog rezervata Kuntrep. U povratku istim putom ili preko Zakama do Jurandvora.

OPREMA: Čvrste planinarske cipele, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, zaštita od sunca, vjetra i kiše.

TEŽINA: Kondicijski umjereno zahtjevno, tehnički lako. Ukupno 4-6 sati hoda.

POTREBNI DOKUMENTI: Važeća osobna iskaznica, planinarska iskaznica, zdravstvena iskaznica.

PREHRANA: Po završetku hodnje, objed u nekom od ugostiteljskih objekata ili iz ruksaka. Ponijeti dovoljno vode za cjelodnevni boravak u prirodi.

CIJENA: 20 € za prijevoz autobusom. Uplate: u blagajnu četvrtkom u društvu ili na račun društva,    IBAN: HR3323600001101501997  svrha uplate: izlet Krk

PRIJAVE: Boris Lukač 098/38 44 22 (WhatsApp, SMS) e-mail: rizzbo@gmail.com

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom,da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP