19.02.2023. - Istočna Medvednica: Gornja Planina – Grohot – Blaguša

Istočni obronici Medvednice nastavljaju se na osnovnu goru i protežu se smjerom jz. – si. od kašinskog prijevoja na Lazu do Sv. Ivana Zeline. U dijelu od iznad Kašine i Laza se brežuljkasto spuštaju ispresjecani malim vodotcima, lokalnim potocima prema istoku prema selima Blaguša te Glavica Gornja i Donja. U središnjem dijelu tih obronaka izdiže se vrh Grohot 492 mnv. Grohot je zanimljiv jer se na njemu nalazi uredna i lijepa planinarska kuća te 14 metara visoka razgledna piramida

 

Program izleta:

Nedjelja:

08:15 sastanak na okretištu Dubec; u 08:30 polazak linije ZET 263 za Planinu Gornju

Hodnja od stanice Planina Gornja do vrha Grohot (cca 2,5 sati)

Odmor u i pred Pl.Domom Grohot. Mogućnost konzumacije pića u domu. Hrana u vlastitom aranžmanu. Mogučnost korištenja otvorenog roštilja pred pl. domom u vlastitom aranžmanu.

12:30 ili 14:30 Polazak prema Blaguši.

14:15 ili 16:15 polazak autobusa ZET-a Blaguša – Dubec

 

Zahtjevnost izleta: kondicijski i tehnički lagano, (mogućnost je da bude skliska i vrlo blatna, zahtijeva prelazak dva-tri potoka gaženjem vode do visine gležnja) cca 4h hoda ukupno cca 12 km

Prijevoz: javni prijevoz ZET, plaćanje davatelju usluge 7kn jedan smjer (kod vozača 10kn)

Prehrana: iz ruksaka;

Oprema: čvrste planinarske cipele u skladu s vremenskim prilikama (visoke, radi gaženje vode i blata) gamašne preporučljive, štapovi, rezervna odjeća, zaštita od kiše u slučaju kiše u prognozi (pelerina, kišobran), priručna apoteka-prva pomoć (u ruksaku), dvije zamke, vode-min 1-2 litre (vode ima i na domu)

Zemljovid: Medvednica, izdanje HGSS-a-1:25000; Medvednica jugoistočni dio 01a, izdanje SMAND 1:25000

Dokumenti: osobna, zdravstvena i planinarska iskaznica za 2023. godinu

Prijave i informacije: vodič-Igor Vidošević – Gonzo, 091/1214564 (WhatsApp, SMS)

Organizator: PD Grafičar, Zagreb

Napomena:Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

TOP