NAJAVA IZLETA! 03.06.2018. – Paklenica: Vidakov kuk, Manita peć i Anića kuk (Urljaj)

Južni Velebit je prostor nesvakidašnje ljepote. Surov je to stjenovit kraj, čije dolce i visoravni vijekovima naseljavaju stočari, a stjenoviti oblici se izmjenjuju sa šumama i krškim travnjacima te golim, burom šibanim kamenjarom, iznad kojih dominiraju moćni stjenoviti vrhovi, čiji toponimi odjekuju glasovima iz prastarih davnina, glasovima koji prenose mit o Perunu, Velesu, Mokoš, vilama… Čitava topografija i toponimija Paklenice otvorena je knjiga iz koje iznova i iznova iščitavamo taj mit iz mračnih dubina prošlosti. Od staroslavenskih vremena sačuvao se taj prirodoslovni narativ, ne samo u prostoru, nego i u običajima, obredima, plesovima, pjesmama i pričama što se prenose s koljena na koljeno.

Zato vas ovoga puta vodimo u samo srce tog mitskog prostora. Prošećimo se zajedno slikovitim dolcima, šumama i nekadašnjim pašnjacima, prošvrljajmo carstvom kamenjara, spustimo se u moćni kanjon Paklenice na krilima vila Manite peći i Urljaja (poznatijeg kao Anića kuk)!

PROGRAM:

 • okupljanje u 5:45 h iza KD Vatroslav Lisinski. Pokret u 6:00 h. Prijevozno sredstvo ovisi o broju sudionika, ali očekujemo da ćemo popuniti autobus ili minibus.
 • dolazak u Starigrad Paklenicu oko 10:00 h
 • Skupina A (Vidakov kuk – Manita peć – Anića kuk)
  Vozimo se cestom prema Bojincu, a izlazimo na odvojku za Vidakov kuk, koji se nalazi ispred zaselka Županov dolac, prije parkirališta. Odvajamo se desno od staze prema Ramićima, prema Vidakovom kuku. Hodamo kroz šumu (bivše pašnjake) i do Vidakovog kuka dolazimo za nešto više od 40 min. Slijedi uspon na vrh, s kojega je lijep pogled na cijelu širu okolicu. Nakon toga nastavljamo stazom prema Manitoj peći. Put prvo prolazi kroz impresivan amfiteatar,  pa preko Zoljinog kuka jugoistočno do Manite peći. Nakon razgledavanja spuštamo se u kanjon, a onda nastavljamo prema Anića kuku (inače, tradicionalno ime tog vrha je Urljaj). Na licu mjesta ćemo odlučiti idemo li bližim putem ili onim koji vodi između Krivog kuka i Jurasove glavice pa uz Lukčevu pećinu. Kroz kanjon Velike Paklenice vraćamo se do Marasovića.
 • Skupina B (kroz kanjon Velike Paklenice)
  Skupina hoda kroz kanjon Velike Paklenice, počevši od ulaza u Nacionalni park u Marasovićima do Borisovog doma. Izlet se sastoji od razgledavanja krških fenomena zbog kojih je Paklenica proglašena nacionalnim parkom. Okrijepa u Borisovom domu.
 • Opcionalno:
  Ako bude dovoljno vremena (i volje), zajedno možemo razgledati mirila, uz stručno vodstvo prof. dr. sc. Mirjane Trošelj.
 • Povratak u Zagreb u večernjim satima.

Predviđeno trajanje hodanja: skupina A oko 6 h; skupina B 3-4 h.

Zahtjevnost izleta: skupina A: tehnička T1 (lagana), mjestimično T2 (umjereno zahtjevna), kondicijska K2 (umjereno teška); skupina B: tehnička T1 (lagana), kondicijska K1 (lagana).

Oprema: standardna planinarska oprema za ljetno planinarenje u skladu s vremenskim uvjetima (štapovi, prva pomoć, presvlaka, voda, zaštita od Sunca). Najmanje 2 L vode. Poželjno je ponijeti i zaštitnu kacigu.

Prehrana: iz ruksaka. Prema dogovoru, nakon ture se možemo negdje i zaustaviti.

Obavezni dokumenti: osobna, zdravstvena i važeća planinarska iskaznica za 2018. godinu.

Vodiči: Nikola Biliškov, mob: 0917209759, e-mail: nbilis@irb.hr
Pomoćna vodičkinja: Barbara Mikšić

Prijave za izlet: kod glavnog vodiča, e-mailom, telefonski ili osobno. Uplatom akontacije (50 kn) osiguravate svoje sudjelovanje na izletu. Prijave za izlet će biti zaključene u četvrtak, 31. svibnja 2018. u 23:59.

Cijena izleta: 120 – 150 kn, ovisno o brojnosti sudionika; akontacija 50 kn. Uplata na osobni račun vodiča ili na sastancima PD-a Grafičar četvrtkom u 20 h.

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.

 

VAŽNO! Grafičarci imaju prednost pred ostalim izletnicima uz uvjet da se jave vodiču najkasnije do 24.05. do ponoći!