ODGOĐENO! 25.02.2018. – Staza sedam slapova, Istra

Zbog vremenskih uvjeta, izlet je odgođen do daljnjega!

Staza sedam slapova je vrlo atraktivna pješačka staza u Istri, u dolini i kroz kanjone rijeke Mirne. Učesnici izleta će uživati u predivnim krajolicima Buzeštine, koji obiluju potocima, slapovima, mlinovima te atraktivnim formacijama u potočnim koritima (kotlima). Teren pruža mogućnosti ruta različite kondicijske i tehničke zahtjevnosti, tako da je izlet primjeren za planinare svih uzrasta i razina iskustva. Dok unatrašnjošću Hrvatske još uvijek vlada zima, u Istri će krajem veljače već započeti proljeće.

Staza može biti mjestimično skliska i blatnjava, a u varijanti A nekoliko puta prelazimo Mirnu. Izvedivost izleta kritično ovisi o vodostaju Mirne. Informacije ćemo pravovremeno saznati od planinara iz PD-a Pazinka, koji će nam se možda i pridružiti.

PROGRAM:

 • okupljanje u 5:45h (autobus kreće u 6 h). Ako idemo autobusom ili minibusom, okupljamo se iza Lisinskog (Trnjanska ulica). U slučaju manjeg broja sudionika, idemo autima ili kombijem.
 • dolazak u Buzet oko 9:00 h
 • Zajednički dio ture
  Pješačenje počinje iza Istarske pivovare. Obje skupine kreću odavde zajedno. Prolazimo kroz selo Pengari i poslije njega na tri mjesta prelazimo Mirnu. Na jednom strmom mjestu je kratak dio staze osiguran sajlom. Nakon nekog vremena dolazimo do podnožja strmih litica Velog kuka, koje su poznate kao penjalište Slonove surle. Tu se razdvajamo na dvije skupine, ovisno o kondiciji sudionika izleta.
 • Skupina A (duža tura)
  Skupina se u podnožju penjališta Slonove surle odvaja desno, u pravcu jugoistoka (prema Kotlima). Staza vodi kanjonom Mirne, a litice Velog kuka su nam s lijeve strane. Nakon otprilike 2 km dolazimo do zaselka Kotli. Tu će biti dulja pauza s razgledavanjem vodenice i posebnosti korita Mirne (kotala), prema kojima je i zaselak dobio ime. Prema dogovoru u Kotlima možemo i ručati. Iz Kotla odlazimo stazom prema sjever-sjeveroistoku i prolazimo kroz obližnji zaselak Kuhari, nastavljamo na sjever do napuštenog zaselka Šćaveti pa sjeverozapadno kroz Glistoniju, nakon koje prelazimo Napoleonov most. Nakon još oko 1,5 km dolazimo do Selca, odakle produžujemo prema Buzetu.
  Staza je duga oko 16 km, a pješačenje traje 5-6 h.
 • Skupina B (kraća tura)
  Skupina se u podnožju penjališta Slonove surle odvaja lijevo, u pravcu sjevera (prema Veloj peći). Pješačimo istočnim obroncima kanjona Mirne, te prolazimo uz Plavo jezero te slapove Vela, Mala peć i Grjok. Uskoro nakon toga dolazimo u Selca, gdje lijevo skrećemo prema Buzetu.

Staza je duga oko 6 km, pješačenje traje 2-3 h.

Skupina B se nakon ture može osvježiti u pivovari. Predlažem i razgledavanje starog Buzeta, Roča ili šetnju Alejom glagoljaša.

 • Opcionalno:
  Ako bude dovoljno vremena (i volje), možemo zajedno razgledati još neki od slikovitih gradića sjeverne Istre.
 • Povratak u Zagreb u večernjim satima.

Vodiči: Nikola Biliškov, mob: 0917209759, e-mail: nbilis@irb.hr
Pomoćni vodiči: zasad nepoznati

Predviđeno trajanje hodanja: grupa A 5-6 h; grupa B 2-3 h

Zahtjevnost izleta: tehnička: T1 (lagana), kondicijska: grupa A K1-2 (lagana do umjereno teška), grupa B K1 (lagana)

Oprema: standardna planinarska oprema u skladu s vremenskim uvjetima (štapovi, prva pomoć, slojevita odjeća, presvlaka, voda). Zbog mogućnosti blata i močenja, ponesite gamaše i rezervnu odjeću i obuću, ručnik te vrećice za odlaganje uprljanog.

Prehrana: tokom ture iz ruksaka, postoji mogućnost ručka u restoranu u Kotlima. Nakon ture se možemo i negdje zaustaviti.

Obavezni dokumenti: osobna, zdravstvena i važeća planinarska iskaznica za 2018. godinu.

Cijena izleta: 120 – 150 kn; akontacija 50 kn (BEZ AKONTACIJE NEMA UPISA NA LISTU)

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, da će poštovati pravila zaštite prirode i okoliša te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Vodič ima pravo odbiti sudjelovanje pojedinca za kojeg procijeni da nije tjelesno spreman, da nije adekvatno opremljen ili da nije spreman djelovati timski.