Opet o “Pentravcima”?

Kraj je mjeseca listopada. Kulturni se život u Zagrebu razbuktava. Otvaraju se izložbe, izvode premijere u kazalištima, koncerti se održavaju svakog dana. Pitam se, što je s Pentravcima? I oni su, unatoč amaterizmu, jedan od kamenčića u zagrebačkom kulturnom mozaiku.

Odgovor na postavljeno pitanje našao sam, prošlog četvrtka, u Centru za kulturu Trešnjevka, gdje Pentravci održavaju pokuse i daju predstave. U 17,30 h nailazim u kafiću u predvorju Centra na glumice Mariju Poturić-Tetu, Kristinu Posavec i Nikolinu Pavlečić u društvu sa šaptačicom Jasenkom Lončar, koje uz kavu i čavrljanje čekaju na početak pokusa. Postupno se okupljaju i ostali članovi družine. Dok pripremaju scenu za pokus razgovaram s glumcem i redateljem Perom Popovićem. Saznajem da imaju zadnji pokus prije posljednje predstave “Iščašene ideje” u Zagrebu, koja će se održati u petak 21.10. uoči dana PD “Grafičar”. Tu će predstavu slijedećeg mjeseca izvesti još u Sisku, Zaboku i Bjelovaru. Zatim će nastaviti s intenzivnijim uvježbavanjem nove Dominijeve, kako je sam naveo, dozlaboga očajne (dosadne) komedije u dva čina “Put u Delfe”, jer je žele prikazati na SKAZ-u u proljeće 2006. god. U spomenutoj komediji nastupit će: Marija Poturić-Teta, Vlatko Nemec, Kristina Posavec, Loridana Smoljanić, Majda Matašin, Anđelko Gluić, Nikolina Pavlečić, Zvonko Firšt, Rajka Petrinović, Jovica Lincenmajer, Željko Novak i Pero Popović, koji je ujedno i redatelj.Valja spomenuti da redosljed imena nije po abecedi niti po veličini uloga, nego čisto slučajan. Šaptat će im, uspješno kao i do sada, Jasenka Lončar, Vjeko Domini i Luka Korkut, a rasvjetom i glazbenom kulisom upravljat će Dragan Jevtić. Sve će nadzirati vođa skupine Branko Mikac. Na žalost i u ovoj komediji, iz obiteljskih razloga, ne nastupaju dugogodišnje vrsne glumice Zlata Bajilo i Vesna Jelen. No, na sreću dolaze nove snage, kojima, ako je za suditi prema prvim ulogama, ne nedostaje talenta.

U siječnju 2006. god. skupina će proslaviti petnaestu obljetnicu uspješnog djelovanja. Za tu prigodu pripremaju obnovljenu izvedbu “Magdalene Žulj”, koja je na Susretima kazališnih amatera Hrvatske 1993. god. proglašena najboljom predstavom, a Marija Poturić i Nikolina Pavlečić, koje u njoj glume, najboljim glumicama. Obnavljanje te predstave me posebno veseli, jer sam bio među onima koji već dulje vrijeme predlažu V. Dominiju i objema glumicama taj potez, kako bi je nove generacije gledatelja mogle vidjeti. Naime, po mom mišljenju, a i mnogih koji su je svojevremeno gledali, to je do sada najbolja predstava Pentravaca. Međutim, posebno će biti naporno objema glumicama, koje trebaju istovremeno pripremati dvije predstave, ali se ufam da će i to uspješno obaviti na zadovoljstvo budućih gledatelja

Vujko