Izlet na Kozjak i Mosor 30. 04. – 02. 05. 2004. godine

Krenuli smo iz Zagreba 30. 04. u 17:30 sati za Trogir i otok Čiovo. Nas sedamnaest sa šest osobnih auta. U Trogir smo stigli u 23:40, gdje smo ugošćeni od strane roditelja Guličić Tončija, a zatim se smjestili u obiteljskoj kući na otoku Čiovu. Nas sedamnaest spavali smo neki u vrećama, a tko je bio sretniji na krevetu. Dio grupe u ponoć je krenuo razgledavati grad, njegove znamenitosti – ulazna vrata, samostan Sv. Nikole, gradsku ložu (nekadašnja sudnica), katedralu Sv. Lovre, palaču Čipiko, rodnu kuću bana Berislavića i druge znamenitosti.

U 3:00 na spavanje i ustajanje u 6:00 sati, u 7:00 polazak u Kaštel Sučurac – na Kozjak (779 m). S planinarskog doma Putalj krenuli smo na vrh Kozjaka Sv. Luka. Prekrasan vidikovac na otok Čiovo, Šoltu i dio Brača. Povremeno smo bili u zagrljaju bijelih oblaka. Povratak na dom Putalj i silazak do groblja Kaštel Sučurca, gdje smo se odmorili i okrijepili s vlastitom hranom domaće kuhinje.

Polazak oko 15 sati na Žrnovicu i dalje do Sitnog Gornjeg, gdje smo parkirali osobna vozila. Uspon do planinarskog doma Giroometa (900 m), gdje smo unaprijed rezervirali večeru i noćenje. U 6 sati ustajanje kako bi u 7 sati krenuli prema planu na vrh Vickov stup (1325 m). Uspon nije bio naporan, a i vrijeme nam je olakšalo uspon. Bilo je djelomično u oblacima s pomalo sunca, da bi se našli iznad oblaka na vrhu obasjanom suncem. Nažalost, nismo mogli uživati u inače prekrasnom vidiku na otoke Brač, Hvar, Šoltu i Čiovo s jedne strane, a s druge strane na Omišku Dinaru i Biokovo, ali smo vidjeli Svilaju i Dinaru. Hrptom smo krenuli prema najvišem vrhu Vrh Kabal (1339 m). Uspon do vrha bio je djelomično alpinistički. Kratka pauza i zahtjevan silazak (spuštanje niz jedan od najzahtjevnijih dijelova puta povratka na dom – oko pet klinčanih sajli).

Odmah po povratku i nakon kratke pauze krenuli smo laganim spustom do naših vozila. Oko 14:30 uputili smo se opet u obiteljsku kuću u Čiovu, gdje su nas Tončijevi roditelji dočekali sa roštiljem i domaćim vinom.

Za povratak u Zagreb krenuli smo oko 16:30, da bi stigli kući oko 23 sata. Izlet je bio odličan, popunjen prijateljstvom, veseljem, ugodnim umorom tijela i sretnim povratkom kući.

Vujko